Μόλις χθες γράφαμε για την πρωτοφανή πολυπλοκότητα των καταστάσεων εντός των οποίων καλείται να κινηθεί η Ελλάδα και να διαχειριστεί τα έτσι κι αλλιώς δυσεπίλυτα θέματά της.
Λίγες ώρες αργότερα συνέβη κάτι το οποίο αν δεν αποφορτιστεί διπλωματικά, ίσως σηματοδοτεί μείζονα αλλαγή, αρνητική για τα ελληνικά συμφέροντα. Η Τουρκία εξέδωσε δύο (παράνομες) NAVTEX για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με τις οποίες ενημερώνει για άσκηση του ρωσικού ναυτικού με πραγματικά πυρά το διάστημα 8 – 22 και 17 – 25 (ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τουρκικό «μενού») Σεπτεμβρίου.
Οι NAVTEX αφορούν περιοχές η μία στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά εκτός αυτής, εκεί όπου πλέει το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, και ή άλλη εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Την αρμοδιότητα για την έκδοση NAVTEX στη δεύτερη έχει η Κύπρος, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα. Βέβαια η Τουρκία, κατά την πάγια πρακτική της, εκδίδει διαρκώς παράνομες NAVTEX τις οποίες ακυρώνει η Κύπρος με δικές της NAVTEX, το σημαντικό όμως σε αυτή την περίπτωση είναι η χρονική στιγμή που επιλέγουν οι Ρώσοι να εμπλακούν κάνοντας «πάσα» στους Τούρκους.
Η Ρωσία στηρίζει τις παράνομες τουρκικές θέσεις
Οι Ρώσοι, εκ του πονηρού, όταν πρόκειται για NAVTEX, καλυπτόμενοι πίσω από μία τεχνική/ νομική δυνατότητα αποφεύγουν να ζητήσουν έκδοσή τους απευθείας από την Κύπρο, αφήνοντας περιθώριο στην Τουρκία να «γκριζάρει» τη διαδικασία με την έκδοση παράνομων NAVTEX για την περιοχή που δεν ανήκει στη αρμοδιότητά της. Η έκδοση των συγκεκριμένων NAVTEX από την Τουρκία για τις ρωσικές ασκήσεις σε αυτό το χρονικό σημείο, προφανώς σε συνεννόηση με τη Μόσχα, συνιστά μείζον θέμα. Έστω δια της πλαγίας αλλά επί της ουσίας λόγω της συγκυρίας η οποία δεν είναι ουδέτερη αλλά φορτισμένη με συγκεκριμένη ατζέντα, οι Ρώσοι στηρίζουν τις παράνομες τουρκικές θέσεις εις βάρος της Κύπρου.
Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη έρχεται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση μερικής άρσης του εμπάργκο (μη θανατηφόρων…) όπλων προς την Κύπρο από τις ΗΠΑ, η οποία όμως (πέραν του ότι είναι μερική και στην ουσία δεν αφορά όπλα, αλλά πάντως έχει πολιτική σημασία ως πρώτο βήμα) συνοδεύεται από ζητούμενες δεσμεύσεις εκ μέρους της Κύπρου για μέτρα κατά της Ρωσίας (άρνηση ελλιμενισμού και ανεφοδιασμού ρωσικών πολεμικών πλοίων, περιορισμούς στη ρωσική οικονομική δραστηριότητα στο πλαίσιο καταπολέμησης του μαύρου χρήματος κλπ). Σημειώνεται ότι έχει κατ’ αρχήν προγραμματισθεί από τον Ιούλιο επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Κύπρο για τις αρχές του τρέχοντος μήνα, κατόπιν αιτήματος της Λευκωσίας…
Στέλνουν μήνυμα και στην Κύπρο και στην Ελλάδα
Είναι προφανές ότι οι Ρώσοι, στέλνουν μήνυμα στην Κύπρο (και στην Ελλάδα) το οποίο αν εξελιχθεί σε συνολική αλλαγή πολιτικής τα πράγματα θα είναι σοβαρά. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει τηρήσει ευνοϊκή στάση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ως μόνιμο μέλος, στο Κυπριακό αλλά η με στρατηγικά χαρακτηριστικά συνεργασία της με την Τουρκία τα τελευταία χρόνια, με προφανή στόχο της Μόσχας το ρήγμα στο ΝΑΤΟ, και τα σύννεφα στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο, ίσως οδηγήσουν σε αλλαγή του σκηνικού το οποίο έχουν επιβαρύνει και οι ίδιοι οι Ρώσοι.
Έχει σημασία ο τρόπος που θα αντιδράσουν κυρίως οι ΗΠΑ αλλά και χώρες όπως η Γαλλία η οποία έχει στείλει στην ίδια περιοχή το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκώλ επικεφαλής ναυτικής δύναμης προκειμένου να στηρίξει την Ελλάδα. Ειδικά η στάση των ΗΠΑ είναι κομβική. Ελλάδα και Κύπρος κινδυνεύουν να βρεθούν μεταξύ μίας ακόμα πιο αρνητικής για τα συμφέροντά τους ρωσικής στάσης και μίας χλιαρής και αμφίσημης θέσης της Ουάσινγκτον και της ΕΕ οι οποίες μαζί με το μαστίγιο συνεχίζουν να αναζητούν τα κατάλληλα καρότα για να επαναφέρουν την Τουρκία ή να μην τη «χάσουν» οριστικά. Το άσχημο είναι ότι τα καρότα είναι από τον ελληνικό κήπο.