Οικονομία

Έχουν δηλωθεί 35 εκατομμύρια επιπλέον τετραγωνικά μέτρα

Από τις αρχές Μαρτίου έως και το τέλος Αυγούστου, 1.650.000 ιδιοκτήτες έχουν κάνει χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας για τη δήλωση των αδήλωτων τ.μ.

Περί τα 21,2 τ.μ. ανά ιδιοκτήτη έχουν προστεθεί μέσω της διαδικασίας δήλωσης των μέχρι πρότινος αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων ακινήτων στους κατά τόπους δήμους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέσω της σχετικής ψηφιακής πλατφόρμας δηλώσεων, από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και το τέλος Αυγούστου, 1.650.000 ιδιοκτήτες έχουν κάνει χρήση της σχετικής δυνατότητας, εγγράφοντας επιπλέον επιφάνεια ακινήτων της τάξεως των 35 εκατ. τ.μ.

Ως εκ τούτου και προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η σχετική διαδικασία, ο αρμόδιος υπ. Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε τελικά στροφή 180 μοιρών και αναθεώρησε την προηγούμενη απόφασή του για τη μη χορήγηση παράτασης στη σχετική διαδικασία, της οποίας η καταληκτική ημερομηνία ήταν η 31η Αυγούστου, δηλαδή χθες. Παρότι πριν από λίγες ημέρες ο κ. Θεοδωρικάκος σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Δημ. Παπαστεργίου, είχαν εκτιμήσει ότι δεν συντρέχει λόγος νέας παράτασης (είχε δοθεί ήδη μια δίμηνη παράταση στο τέλος Ιουνίου), τελικά, και κατόπιν πιέσεων τόσο από την ΠΟΜΙΔΑ όσο και από το ΤΕΕ, αλλά και φορείς του εμπορικού κόσμου, όπως η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης, προχώρησαν χθες σε μία ακόμα παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Καθοριστικό ρόλο στη νέα παράταση διαδραμάτισε η κατακόρυφη αύξηση της ροής των σχετικών δηλώσεων τις προηγούμενες ημέρες, με αποτέλεσμα να διαπιστωθεί ότι η έκταση του προβλήματος είναι τεράστια και τα αδήλωτα τετραγωνικά δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας. Ενας ακόμα λόγος είναι ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει αρκετές δυσκολίες σε πολίτες, οι οποίοι αδυνατούν να αξιοποιήσουν την ψηφιακή πλατφόρμα ηλεκτρονικών δηλώσεων, είτε λόγω μη εξοικείωσης με την τεχνολογία, είτε επειδή στο ακίνητό τους υπάρχουν προβλήματα που απαιτούν διά ζώσης συνάντηση με την τεχνική υπηρεσία του δήμου. Τέτοια προβλήματα είναι για παράδειγμα η αλλαγή χρήσης ακινήτου ή η διόρθωση των εμβαδών βοηθητικών χώρων πολυκατοικιών (αποθηκών, θέσεων στάθμευσης κ.λπ.), που ηλεκτροδοτούνται από την κοινόχρηστη παροχή πολυκατοικίας. Οι επιφάνειες αυτές είτε δεν προσμετρούνται είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινοχρήστων χώρων και καταβάλλονται γι’ αυτές τέλη και φόρος μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς όμως χρέωση ΤΑΠ.

Η διαδικασία της εθελοντικής δήλωσης των επιφανειών των ακινήτων επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα των μεγάλων χρεώσεων τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) που ζητούσαν οι δήμοι ανά την επικράτεια. Πρόκειται για ένα ζήτημα που δημιουργήθηκε εξαιτίας των διαφόρων διαδικασιών νομιμοποίησης/τακτοποίησης ημιυπαίθριων ή αυθαίρετων τμημάτων των ακινήτων. Από αυτές, αυξήθηκαν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων. Ωστόσο, παρότι είναι πλέον κανονικά δηλωμένα και φορολογούνται μέσω του ΕΝΦΙΑ, δεν υπήρξε και αντίστοιχη ενημέρωση των λογαριασμών της ΔΕΗ και συνεπώς και των αρχείων των δήμων, με αποτέλεσμα όταν οι υπηρεσίες των τελευταίων διαπίστωναν την αναντιστοιχία, έσπευδαν να χρεώσουν αναδρομικά τέλη δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Οσοι σπεύδουν να δηλώσουν τώρα τις πρόσθετες επιφάνειες απαλλάσσονται από αναδρομικές χρεώσεις μέχρι και το τέλος του 2019.