Οικονομία

10ετές ομόλογο: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών

Σε νέα έξοδο στις αγορές προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο με στόχο την άντληση έως 1,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να ενισχύσει τα ταμειακά του διαθέσιμα.

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου που εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο στις 18 Ιουνίου, με επιτόκιο 1,5%. Το Ελληνικό Δημόσιο επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων, με το επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, με την οποία εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει περίπου 1,5 με 2 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται αρχικώς, πως στόχος του ΟΔΔΗΧ για φέτος ήταν η έκδοση ομολόγων ύψους 4 δισ. – 8 δισ. ευρώ, ωστόσο μετά την πανδημία το ανώτατο όριο αυξήθηκε στα 9,5 δισ. Ήδη μέχρι στιγμής το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές από την αρχή του χρόνου 7,5 δισ. ευρώ. Οι έξι διεθνείς τράπεζες Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale έχουν αναλάβει να «τρέξουν» τις διαδικασίες του re-opening του 10ετούς τίτλου, ο οποίος είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιούνιο με απόδοση 1,568% και κουπόνι 1,5%. Σημειώνεται πως οι ανάδοχοι δεν είναι ίδιοι με αυτούς του Ιουνίου, όπου ήταν οι Goldman Sachs, BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, HSBC και JP Morgan.

Η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής για αυτήν την κίνηση κρίνεται σημαντική από τους αναλυτές, καθώς η Ελλάδα βγαίνει πριν από τον… συνωστισμό που αναμένεται να δημιουργηθεί από πλευράς εκδοτικής δραστηριότητας των χωρών της Ευρωζώνης το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, και παράλληλα η έξοδος επιχειρείται πριν από τις ανακοινώσεις των στοιχείων για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου αύριο Πέμπτη, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μεταβλητότητα και πιέσεις στην αγορά.

Σημειώνεται πως τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώνονται στα 34,7 δισ. ευρώ ενώ έχει υπολογιστεί πως για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας λόγω της πανδημίας θα χρειαστούν άλλα 4 δισ. ευρώ περίπου έως το τέλος του έτους (μετά τα 14 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δαπανηθεί), τα οποία και αναμένεται να καλυφθούν από εκδόσεις κρατικών τίτλων καθώς και από τους πόρους της Ε.Ε. Στόχος είναι τα ταμειακά διαθέσιμα να διατηρηθούν κοντά στα 30 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου.