Mία ακόμη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο κορωνοϊός δημιουργεί πλήθος παρενεργειών στον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με Γερμανούς επιστήμονες, το 78% των ασθενών που ανάρρωσαν από τον νέο κορωνοιό, εμφάνισαν δομικές αλλαγές στην καρδιά τους σαν να είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή.
Γερμανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι o ιός βλάπτει σχεδόν όσο η καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με το αποτύπωμα που αφήνει στον ανθρώπινο οργανισμό η νόσος Covid- 19 και πιο συγκεκριμένα στους μύες της καρδιάς. H ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Φρανκφούρτης διενήργησε την έρευνα σε δείγμα 100 ατόμων. Πενήντα από τους συμμετέχοντες ήταν υγιείς προτού νοσήσουν, ενώ οι υπόλοιποι είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων.
Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι, οι περισσότερες ασθενείς που νόσησαν και είτε ανάρρωσαν είτε απεβίωσαν από τον νέο κορωνοιό, παρουσίασαν τις ίδιες βλάβες στην καρδιά με αυτές που είχαν όσων είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή.
Οι μελέτες έδειξαν ότι, πάνω από το 75% των ασθενών που ανάρρωσαν είχαν υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης στο αίμα τους γεγονός που συνήθως υποδηλώνουν ότι κάποιος υπέστη καρδιακή προσβολή.
Σε πάνω από το 60% των ασθενών που απεβίωσαν από επιπλοκές της νόσου Covid- 19, εντοπίστηκε ιικό φορτίο στον καρδιακό μυ. Αυτό σημαίνει, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες ότι, ο νέος κοροωοϊός μολύνει άμεσα τους καρδιακούς μύες. Πλέον καθίσταται σαφές ότι, ο ιός που πλήττει το αναπνευστικό επιτίθεται επίσης στο καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς και σε πολλά άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών και του εγκεφάλου. Ωστόσο, οι νέες μελέτες ρίχνουν φως στις ανησυχητικές βλάβες που μπορεί να υποστεί η καρδιά των ασθενών με Covid-19.
«Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ για τον κορωνοϊό
Οι χώρες με σημαντικά ενεργή εξάπλωση του κορωνοϊού πρέπει να αποτρέψουν την διεξαγωγή περισσότερων εκδηλώσεων, καθώς το άνοιγμα της κοινωνίας χωρίς να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός θα αποτελέσει μια «συνταγή για καταστροφή», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καλώντας παράλληλα τις κυβερνήσεις να ανοίξουν διάλογο με όσους διαδηλώνουν κατά των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους αναγνώρισε ότι πολλοί άνθρωποι έχουν κουραστεί από τα περιοριστικά μέτρα και θέλουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα μετά από οκτώ μήνες μέσα στην πανδημία.
«Καμία χώρα δεν μπορεί να προσποιείται ότι η πανδημία τελείωσε»
Ο Οργανισμός στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες για να ανοίξουν εκ νέου οικονομίες και κοινωνίες, είπε ο Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας: «Θέλουμε να δούμε τα παιδιά να επιστρέφουν στο σχολείο και τους ανθρώπους να επιστρέφουν στους χώρους εργασίας, αλλά θέλουμε να το δούμε αυτό να γίνεται με ασφάλεια». «Καμία χώρα δεν μπορεί να προσποιείται ότι η πανδημία τελείωσε», σημείωσε. «Η πραγματικότητα είναι ότι αυτός ο ιός εξαπλώνεται εύκολα. Το άνοιγμα της κοινωνίας χωρίς έλεγχο είναι μια συνταγή για καταστροφή», προειδοποίησε.
Οι «εκρηκτικές εξάρσεις» έχουν συνδεθεί με συναθροίσεις ανθρώπων σε στάδια, νυχτερινά κέντρα, χώρους λατρείας και άλλα πλήθη, όπου ο ιός που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα σε ομάδες ανθρώπων, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να πάμε στο γήπεδο». «Οι αποφάσεις για το πώς και πότε να επιτραπούν οι συναθροίσεις πρέπει να λαμβάνονται με μια προσέγγιση βάσει του κινδύνου, σε τοπικό πλαίσιο», είπε.
«Οπουδήποτε υπάρχει πλήθος πρέπει να φοράμε μάσκα»
Παράλληλα ζήτησε από τις κυβερνήσεις να κάνουν διάλογο με όσους διαδηλώνουν κατά της χρήσης μάσκας, υπενθυμίζοντας ότι ο ιός είναι «πραγματικός» και «σκοτώνει».
«Πρέπει να ακούσουμε τι ζητάνε, τι λένε οι άνθρωποι. Πρέπει να ξεκινήσουμε έναν ειλικρινή διάλογο», δήλωσε όταν ρωτήθηκε για τις διαδηλώσεις κατά της χρήσης μάσκας που έγιναν στη Γερμανία και αλλού την περασμένη εβδομάδα.
«Αλλά παράλληλα θέλω να πω σε εκείνους που διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ο ιός είναι πραγματικός. Είναι επικίνδυνος. Εξαπλώνεται ταχύτατα και σκοτώνει, και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους».
Από την πλευρά του, ο Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, υπενθύμισε ότι οι επιδημίες και οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δημιουργούν πάντα «έντονα συναισθήματα», καθιστώντας πολύ δύσκολο για τον πληθυσμό να αποδεχθεί μέτρα.
«Είναι πολύ σημαντικό οι κυβερνήσεις να μην αντιδρούν υπερβολικά στις διαμαρτυρίες πολιτών κατά των μέτρων», είπε, ζητώντας επίσης διάλογο.
Ο επικεφαλής του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών από την πλευρά του έστειλε σαφές μήνυμα σε όσους πιστεύουν ότι δεν είναι τόσο σοβαρό αν ο ιός σκοτώνει κυρίως τους ηλικιωμένους: «Κάθε ζωή, είτε είναι νέος άνθρωπος ή ηλικιωμένος, είναι πολύτιμη. Και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να την σώσουμε».
«Το να αποδεχτούμε ότι κάποιος πεθαίνει λόγω της ηλικίας του είναι ηθική χρεοκοπία», έχει πει επανειλημμένα.
Κάλεσε επίσης τους πολίτες που διαδηλώνουν κατά των περιορισμών να διαδηλώνουν τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα και τις κοινωνικές αποστάσεις: «Ακόμα και κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, και οπουδήποτε υπάρχουν πλήθη (…), πρέπει να διατηρήσουμε απόσταση, πρέπει να φορούμε μάσκες»