Νέα αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σημειώθηκε σήμερα μετά τα χθεσινά 183. Συγκεκριμένα τις τελευταίες 24 ώρες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 207 εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τους 10524 και οι νεκροί -όπως θα δείτε και στο παρακάτω Infographic- έφτασαν τους 271 καθώς σήμερα είχαμε πέντε θανάτους.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει:
Σήμερα ανακοινώνουμε 207 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10524, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.
2112 (20.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4710 (44.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
38 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 10 (26.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 153 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 271 θανάτους συνολικά στη χώρα. 97 (35.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Τα ενεργά κρούσματα είναι 50 φορές περισσότερα από τα ημερήσια που ανιχνεύονται
Την εκτίμηση πως τα πραγματικά κρούσματα κορωνοιού που καταγράφονται ημερησίως στην Ελλάδα είναι πολλά περισσότερα, εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης.
«Πιστεύω ότι έχουμε μια πολύ μεγάλη κυκλοφορία του ιού, μεγαλύτερη απ’ όσο έχει εκτιμηθεί. Πιστεύω ότι έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα» τόνισε εξηγώντας πως κατά την εκτίμηση του τα περισσότερα κρούσματα είναι σε νεαρές ηλικίες και χωρίς συμπτώματα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την μη καταγραφή τους. «Με βάση όλες τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει υπολογίζω ότι τα ενεργά κρούσματα είναι περίπου 50 φορές παραπάνω από τα κρούσματα που βλέπουμε σε μια μέρα.» κατέληξε.
«Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του ιού αυτού είναι πολύπλοκα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Δερμιτζάκης προσθέτοντας πως άλλο πρόβλημα αναφορικά με τον ιό είχαμε την περίοδο Μάρτιου- Απριλίου όταν και γέμιζαν οι ΜΕΘ και τα νοσοκομεία, άλλο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε τώρα που ζητούμενο είναι να ελεγχθεί η μετάδοση του και πιθανότατα εντελώς άλλα προβλήματα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα.
Νίκος Σύψας: Ορατό το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά τα καταστήματα
Την εκτίμηση πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το κακό σενάριο με δεύτερο κύμα κορωνοιού, εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας. «Υπάρχει το κακό σενάριο του δεύτερου κύματος, συν την γρίπη που έρχεται κάθε χρόνο, συν τους τους άλλους αναπνευστικούς ιούς που θα δημιουργήσουν μια τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας γύρω στα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου και συνέχεια Ιανουάριο- Φεβρουάριο» ανέφερε και πρόσθεσε πως κανείς δεν ξέρει από τί θα εξαρτηθεί το αν θα έρθει όντως αυτό το δεύτερο κύμα καθώς ο ιός συνεχώς μας διαψεύδει.
Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής θελήσει να δώσει το δικό του αισιόδοξο μήνυμα λέγοντας πως πιστεύει ότι ο κορωνοιός θα κάνει,όπως όλες οι πανδημίες ένα δεύτερο κι ίσως και τρίτο κύμα και εν συνεχεία θα εξαφανιστεί. Η κατάσταση θα είναι δύσκολη τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη, από εκεί κι έπειτα τα πράγματα θα μπουν σε μια άλλη κατεύθυνση, είτε ο κορωνοιός θα γίνει μια εποχική λοίμωξη, είτε θα εξαφανιστεί, εξάλλου από ένα χρονικό διάστημα κι έπειτα θα υπάρχει πια και το εμβόλιο, ανέφερε συνοψίζοντας πως χρειάζεται υπομονή για τους επόμενους 9-10 μήνες.
“Περιμένουμε μικρή αύξηση αυτή την εβδομάδα”
Στο χειρότερο σενάριο, θα κλείσουν οι μη απαραίτητες δομές, ξεκαθάρισε ο κος Σύψας, εξηγώντας συγκεκριμένα πως λόγου χάριν θα κλείσει η εστίαση, τα μπαρ, οι χώροι θεαμάτων αλλά το τελευταίο που θα κλείσει είναι τα σχολεία. «Θα κάνουμε το παν, θα σταματήσουμε όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να κρατήσουμε τα σχολεία ανοικτά» υπογράμμισε.
Ενδεχομένως αυτή την εβδομάδα, που θα δούμε την επίδραση του Δεκαπενταύγουστου, να δούμε μια μικρή αύξηση και μετά θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση, επεσήμανε ο Λοιμωξιολόγος δηλώνοντας πως το γεγονός πως ο ιός μπήκε σε κλειστές δομές όπως ιδρύματα και γηροκομεία είναι ανησυχητικό, καθώς αυτά αποτελούν, όπως τόνισε «πυριτιδαποθήκες» για να κάνει ο ιός περισσότερα κρούσματα. «Είμαστε σε μια επιπέδωση της καμπύλης σε σχέση με τον Άυγουστο αλλά δεν έχουμε εκθετική αύξηση, δηλαδή τα κρούσματα να τριπλασιάζονται» είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως τα πολλά κρούσματα οφείλονται στην κίνηση του πληθυσμού προς τις τουριστικές περιοχές.