Κοινή συνέντευξη Τύπου για τις λεπτομέρειες της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη, 1η Σεπτεμβρίου, στις 16:00. Τη συνέντευξη θα παραχωρήσουν στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, οι υπουργοί Παιδείας & Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, και Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου. Στη συνέντευξη θα παρίσταται και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.
Μαγιορκίνης για άνοιγμα σχολείων: «Θα πήγαινα προς τις 14 Σεπτεμβρίου»
Ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά εν όψει της νέας εκπαιδευτικής σεζόν, είναι πότε τελικά θα ανοίξουν τα σχολεία λόγω κορωνοϊού. «Το σημείο κλειδί για το άνοιγμα των σχολείων είναι η επιδημιολογική εικόνα γενικά», είπε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σε παρέμβασή του σήμερα στον ΣΚΑΪ.
Το ζήτημα όπως είπε θα συζητηθεί και σήμερα από την Επιτροπή στη σύσκεψή τους για να αποφασίσουν με σιγουριά τι ακριβώς θα συμβεί. «Υπάρχει όλο το τελευταίο 15νθημερο αυξημένη επιδημιολογική εικόνα», είπε και πρόσθεσε ότι «εγώ θα έκλινα προς τις 14 Σεπτεμβρίου αλλά αυτό δεν έχει πολλή σημασία και σήμερα θα ακουστούν όλες οι απόψεις».
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η 14η Σεπτεμβρίου θεωρείται ως η πιθανότερη ημερομηνία να ανοίξουν τα σχολεία και αυτό επισημάνθηκε στην σημερινή τακτική επικοινωνία που είχε με τους λοιμωξιολόγους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το υπουργικό συμβούλιο. Επίσημα πάντως η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς θα ανακοινωθεί αύριο Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Δωρεάν μάσκες και στα ιδιωτικά σχολεία
Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας για μαθητές και εκπαιδευτικούς τη νέα σχολική σεζόν. Όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, οι μάσκες και τα αντισηπτικά θα διατεθούν δωρεάν σε όλους. Σήμερα, διευκρίνισε πως αυτό θα συμβεί όχι μόνο για τα δημόσια σχολεία αλλά και για τα ιδιωτικά.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι “μιλάμε για ένα δημόσιο αγαθό, το οποίο είναι υγεία”.
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η χρήση μάσκας στα σχολεία είναι υποχρεωτική, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας στα παιδιά από το Νηπιαγωγείο έως και την Γ΄ Δημοτικού, μαζί με την εξαιρετικά σημαντική υγιεινή των χεριών και τον τακτικό αερισμό των κλειστών χώρων. Με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης, η δωρεάν διάθεση μασκών σε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, αντισηπτικών καθώς και ο σχολαστικός καθαρισμός των σχολείων της χώρας σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Σημειώνεται ότι, στην πλειονότητά τους οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα σχολεία είναι εφικτό να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται την Τρίτη.
Σήμερα, Δευτέρα 31 Αυγούστου, θα συνεδριάσουν η επιτροπή των ειδικών και οι εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και να συζητηθεί η ημερομηνία του ανοίγματος των σχολείων. «Είμαστε καθόλα έτοιμοι για το άνοιγμα των σχολείων, ακόμα και για τις 7 Σεπτεμβρίου, όπως είχαμε προγραμματίσει», έχει τονίσει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης θα ληφθούν και αποφάσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν επισήμως αύριο, Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου, για το πρώτο κουδούνι.
Πάντως, όποια και αν είναι η ημερομηνία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, η κ. Κεραμέως έχει δηλώσει ότι «όλα είναι έτοιμα για να ανοίξουν τα σχολεία όποτε αποφασιστεί, καθώς έχουν γίνει προσλήψεις εκπαιδευτικών νωρίτερα από ποτέ, τα βιβλία είναι στη θέση τους, ενώ ήδη έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον κορωνοϊό. Θα σταθμίσουμε την παράμετρο της επιστροφής των εκδρομέων του Αυγούστου, ώστε να έχουν περιοριστεί οι μετακινήσεις των ασυμπτωματικών, οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα».
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που έχει σημειώσει η υπουργός, είναι αυτό που αφορά στην ψυχολογία των παιδιών, αφού, όπως εξήγησε, «είναι μεγίστης σημασίας να βρεθούν τα παιδιά και πάλι στο σχολικό τους περιβάλλον». Για τον συγκεκριμένο παράγοντα άλλωστε, αυτόν της ψυχολογικής επίδρασης που έχει το σχολικό περιβάλλον στην καθημερινότητα των παιδιών, έχουν μιλήσει και πολλοί ειδικοί κατά τη διάρκεια συζητήσεων που πραγματοποιούνται για τη λειτουργία των σχολείων.