Η Τουρκία έθεσε το δίλημμα: πολεμική σύγκρουση ή συνομιλίες χωρίς κανένα περιορισμό. Αν το εννοεί ή αν απλά παζαρεύει με τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς δεν είναι ένα ρίσκο που η Ελλάδα μπορεί να το πάρει. Η Ελλάδα οφείλει να προετοιμαστεί ακόμη και για το πιο ακραίο σενάριο σε σχέση με την Τουρκία. Και στρατιωτικά η Ελλάδα είναι έτοιμη. Πολιτικά θα το διαπιστώσουμε σύντομα, από την απάντηση που θα δοθεί στο δίλημμα.
Μπορεί ελληνική κυβέρνηση να δεχτεί συνομιλίες με την Τουρκία με “ανοιχτή ατζέντα”; Η απάντηση είναι όχι. Ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Έτσι μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκρουσης με την Τουρκία η οποία όπως έχουν επισημάνει πολλοί αναλυτές, μπορεί να αποφευχθεί μόνο αν η Τουρκία νιώσει ότι θα “πονέσει” πολύ.
Για όλα αυτά όσοι έχουν απόψεις που λένε ότι “όλα θα τα κανονίσει η Γερμανία και η Μέρκελ” και ότι “η ΕΕ θα αποφασίσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας” καλό θα ΄ναι να κάνουν στην άκρη. Η ελληνοτουρκική κρίση δεν αντιμετωπίζεται με όρους …ελεύθερης οικονομίας. Μέχρι αυτή τη στιγμή, όπως έχουμε επισημάνει, παρά τη συνεχώς κλιμακούμενη ελληνοτουρκική κρίση δεν έχουμε διαπιστώσει απολύτως καμία προετοιμασία του πολιτικού συστήματος και της ελληνικής κοινής γνώμης, στην οποία δυστυχώς διοχετεύονται πάρα πολλές παραποιημένες πληροφορίες που οδηγούν σε τελείως λάθος συμπεράσματα και εκτιμήσεις. Καιρός είναι όλα αυτά να αλλάξουν.
Μετά από τις δηλώσεις Ερντογάν και Τσαβούσογλου όλα είναι ανοιχτά στα ελληνοτουρκικά ανά πάσα ώρα και στιγμή. Ας αφήσουμε στην άκρη ψευδαισθήσεις και φρούδες ελπίδες, Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μόνοι ότι έρχεται ,με ότι έχουμε και όπως μπορούμε.