Όσο ο κορρωνοιός βρίσκεται σε πλήρη έξαρση και στη Μεγάλη Βρετανία, τα δυσοίωνα σενάρια για χιλιάδες θανάτους εντείνονται ακόμη περισσότερο. Στο χειρότερο σενάριο ενδέχεται να προκύψουν 85.000 θάνατοι μέχρι το χειμώνα. Σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής SAGE, που συνεργάζεται με το εθνικό σύστημα υγείας, και παρουσίασε το BBC Newsnight, δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία και αυτό σε συνδυασμό με την ιχνηλάτηση που κάνει η κυβέρνηση στα κρούσματα, την απομόνωση και τα μέτρα που εφαρμόζονται, μπορεί να ανακόψει την εξάπλωση του κορωνοϊού μόνο κατά 40%.
Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης σχολιάζοντας την έκθεση που διέρρευσε δήλωσε: «ως λογική κυβέρνηση καταστρώνουμε σχέδια και συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για ένα ευρύ φάσμα σεναρίων, περιλαμβανομένου και του χειρότερου. Ο σχεδιασμός μας δεν συνιστά πρόγνωση ή πρόβλεψη αυτού που θα συμβεί, αλλά αντανακλά την υπευθυνότητα της κυβέρνησης, που διασφαλίζει ότι είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο».
Ανησυχητικά είναι τα νέα και στη Γαλλία
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 5.429 νέες μολύνσεις από κορωνοϊό τις τελευταίες 24 ώρες, ένα νέο αρνητικό ρεκόρ μετά την άρση του lockdown, και μάλιστα ένα επίπεδο ημερήσιων κρουσμάτων τόσο υψηλό που καταγράφεται για πρώτη φορά μετά τους αριθμούς ρεκόρ κρουσμάτων της πανδημίας στις αρχές Απριλίου.
Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον ιό στη Γαλλία ανέρχεται πλέον σε 253.587. Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι τα στοιχεία για τον συνολικό απολογισμό των θανάτων και για τις νοσηλείες λόγω της COVID-19 για σήμερα δεν ήταν ακόμη διαθέσιμα λόγω μιας τεχνικής βλάβης.
Χθες Τρίτη, το υπουργείο ανέφερε ότι ο αθροιστικός αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 16 φτάνοντας τα 30.544, και ότι 4.600 άνθρωποι νοσηλεύονται με την ασθένεια COVID-19, συμπεριλαμβανομένων 410 που είναι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Τι αναφέρει νέα μελέτη για το social distancing
Εν τω μεταξύ, νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε σε βρετανικό επιστημονικό περιοδικό «εκτοξεύει» τα μέτρα που χρειάζεται να κρατάμε από τους άλλους λόγω της πανδημίας. Τρία είναι τα «εργαλεία» που βοηθούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Οι μάσκες, το καλό πλύσιμο των χεριών και η κοινωνική αποστασιοποίηση (social distancing). Όμως, Βρετανοί επιστήμονες έρχονται τώρα να υποστηρίξουν ότι τα 2 μέτρα απόσταση που πρέπει να έχουμε ο ένας από τον άλλο αποτελούν αναχρονιστικά επιστημονικά δεδομένα.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal και αναμεταδίδει ο Indepedent υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα σταγονίδια που προέρχονται από το βήχα ή το φτέρνισμα μπορούν να ταξιδέψουν έως και 8 μέτρα. Το πόσο γρήγορα θα ταξιδέψουν τα σταγονίδια εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως το αν το άτομο από το στόμα του οποίου βγαίνουν βρίσκεται σε κλειστό ή υπαίθριο χώρο, από το αν φορά μάσκα, από το αν ο χώρος έχει κλιματισμό. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η απόσταση θα πρέπει να θεωρείται ένα μέτρο προστασίας στο πλαίσιο μια ευρύτερης στρατηγικής περιορισμού της πανδημίας, στην οποία θα περιλαμβάνεται ο σχολαστικός καθαρισμός των χεριών και των επιφανειών, η χρήση μάσκας και προστατευτικού εξοπλισμού.