Ελλάδα

Μόρια 2020: Αυτή είναι η πολύτεκνη εκπαιδευτικός που σαρώνει στις Πανελλήνιες [pic]

Μόρια 2020: Φοιτήτρια για τρίτη φορά γίνεται η πολύτεκνη εκπαιδευτικός, αποδεικνύοντας πως όποιος θέλει, μπορεί.

Η Όλγα Νιφόρου είναι η πολύτεκνη εκπαιδευτικός που σαρώνει στις Πανελλήνιες καθώς είναι φοιτήτρια στο τρίτο πτυχίο (Οικονομικό ΠΑΜΑΚ), μετά τις σπουδές της στο Πολυτεχνείο και στο Μαθηματικό του ΑΠΘ.

Πρόκειται για μητέρα τεσσάρων παιδιών από τα Γιαννιτσά η οποία ξαναέδωσε Πανελλήνιες με την κόρη της Στέλλα, εξεταζόμενη, κατά σύμπτωση, στο ίδιο θέμα έκθεσης που είχε πέσει και το 1995 όταν έδωσε για πρώτη φορά Έχοντας ήδη αποφοιτήσει από το τμήμα  Πολιτικών Μηχανικών και το Μαθηματικό του ΑΠΘ, η 43χρονη εκπαιδευτικός και πολύτεκνη μητέρα άνοιξε πανιά αυτή τη φορά για το πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου και θα σπουδάσει οικονομικά.

Στην πρώτη της επιλογή θα φοιτήσει και η μεγαλύτερή της κόρη, Στέλλα, η οποία πέρασε φέτος στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών. Η Όλγα Νιφόρου έπιασε το νήμα της ζωής από εκεί που το άφησε πριν 25 χρόνια, όταν έδωσε για πρώτη φορά Πανελλήνιες. Ο ρόλος της ανάγνωσης και του βιβλίου στη σύγχρονη εποχή αλλά και η περιορισμένη ανταπόκρισή τους από το κοινό ήταν το θέμα, στο οποίο δοκιμάστηκαν οι μαθητές στις φετινές πανελλήνιες όπως και το 1995.

Από το Πολυτεχνείο στο Μαθηματικό

«Δεν το πίστευα. Ακόμη θυμάμαι πως ξεκινούσε η διατύπωση του θέματος πριν 25 χρόνια. Όπως και να έχει, το βιβλίο αποτελεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Διαβάζω ακατάπαυστα λογοτεχνία και ποίηση και προσπαθώ να το μεταδώσω και στα παιδιά μου», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ethnos. Πολύ καλή μαθήτρια από μικρή έσπασε τα κοντέρ στις πανελλήνιες το 1995 και γράφτηκε στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, σπουδάζοντας Πολιτικός Μηχανικός αν και η ίδια προτιμούσε να φοιτήσει στο Μαθηματικό.

«Ήταν η νοοτροπία της εποχής, ότι οι καλοί μαθητές της Πρώτης Δέσμης σπουδάζουν στο Πολυτεχνείο. Ήθελα να περάσω στο μαθηματικό αλλά οι γονείς μου, μού έλεγαν, επειδή ήμουν επιμελής μαθήτρια, ότι πρέπει να πάρω τον δρόμο του Πολυτεχνείου. Ωστόσο, αν και ακολούθησα την πατρική συμβουλή δεν ένιωσα ποτέ ότι μου αρέσει τόσο πολύ. Το Πολυτεχνείο ήταν κάτι το οποίο δεν το συμπάθησα ποτέ και το Μαθηματικό μου έμεινε απωθημένο».

Η 43χρονη μητέρα της  Στέλλας, της Ηλιάννας, της Μυρσίνης και του Ανέστη δίδασκε το πρωί στο 2ο  Γυμνάσιο Γιαννιτσών και από το μεσημέρι και μετά προσέφερε από τις δυνάμεις της, εξίσου, στις υποχρεώσεις μίας πολύτεκνης οικογένειας. Η προετοιμασία της για τις Πανελλήνιες διήρκησε από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο, ξενυχτώντας και διαβάζοντας μόλις έπεφταν για ύπνο τα παιδιά. «Μου άρεσε που πήγαμε το πρωί να δώσουμε στο ίδιο εξεταστικό κέντρο έκθεση και μαθηματικά που ήταν κοινά μαθήματα. Ήταν πολύ ωραίο σαν εικόνα».