Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Ανησυχητική η «σιωπηλή» διασπορά – “Καμπανάκι” για τους νέους

Κορωνοϊός Ελλάδα: Ένα ζήτημα που προβληματίζει τους ειδικούς είναι η «σιωπηλή» διασπορά του ιού, οι νέοι έχουν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Καθοριστικής σημασίας και η σημερινή επιστροφή και των τελευταίων εκδρομέων.

Καθημερινά εντείνεται ακόμη περισσότερο η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα στις επιστημονικές κοινότητες και όχι μόνο. Είναι πλέον σαφές ότι τα ημερήσια κρούσματα εκτοξεύονται στα ύψη σχεδόν καθημερινά ενώ διατηρούνται σταθερά σε τριψήφιους αριθμούς. Ωστόσο, ένα ζήτημα που προβληματίζει τους ειδικούς είναι η «σιωπηλή» διασπορά του ιού. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα  όσα λένε οι ειδικοί, το φαινόμενο αυτό οφείλεται κυρίως στους νέους καθώς είναι αυτοί που παρουσιάζουν ηπιότερα συμπτώματα, ενώ σε συνδυασμό με τους ασυμπτωματικούς, δυσκολεύει την προσπάθεια για ιχνηλάτιση.

Παράλληλα η κατάσταση στη χώρα θα εξακολουθήσει να είναι κρίσιμη, καθώς με την επιστροφή και των τελευταίων εκδρομέων θα κριθεί η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι τελευταίοι εκδρομείς που θα επιστρέψουν θα καθορίσουν τους αριθμούς που θα κάνουν την εμφάνισή τους στις επόμενες ημέρες. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, έχει ξεκινήσει η εκστρατεία, κυρίως για τους νέους, προκειμένου να είναι όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, με στόχο να ανακοπεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Για τα σχολεία

Με φόντο το φόβο της μεταφοράς του ιού, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας έδωσε το δικό του μήνυμα. Αποδέκτης και ο ίδιος του προβληματισμού των γονέων και των εκπαιδευτικών αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων και εξαιτίας αυτού της συζήτησης γύρω από το μέγεθος των τάξεων, ο κ. Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε πως «δεν έχω πεισθεί ότι έχει τόση σημασία. Η απόσταση του 1.5 μέτρου είναι σημαντική για την μετάδοση με σταγονίδια και θα πρέπει να την τηρούμε όσο μπορούμε γενικά. Όπου δεν μπορούμε θα πρέπει να βρίσκουμε τρόπο να μειώσουμε την πιθανότητα μετάδοσης με την χρήση μάσκας».

Επιχειρώντας, μάλιστα, να προλάβει νέα πιθανά ερωτήματα, ο καθηγητής εξήγησε πως «οι τάξεις θα πρέπει να σημειωθεί δεν μπορούνε να θεωρούνται όπως χώροι εστίασης. Στην εστίαση υπάρχει διαρκής εναλλαγή των ατόμων που συνευρίσκονται. Οι τάξεις έχουν διαρκώς την ίδια σύνθεση και έτσι μπορούμε να τις θεωρήσουμε ως κοινωνικές “φουσκάλες” ή “φούσκες” (bubbles) οπότε η λογική στην αντιμετώπισή τους είναι αρκετά διαφορετική». Παράλληλα, τόνισε ότι «η όποια μετάδοση στην τάξη είναι πλήρως ιχνηλατίσιμη και μπορεί να περιοριστεί με απλό περιορισμό, ενώ στην εστίαση δημιουργεί κατά κόρον “ορφανά” κρούσματα».

 “Έχουμε σημαντική έξαρση της νόσου”

Την ίδια ώρα, «έχουμε σημαντική έξαρση της νόσου. Το καλό είναι ότι μάθαμε από που προέρχεται η αύξηση των κρουσμάτων. Οφείλεται από τη μεγάλη κινητικότητα της νεολαίας στη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό θα λήξει γιατί σιγά σιγά η νεολαία επιστρέφει στα αστικά κέντρα» διαπίστωσε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χαράλαμπος Γώγος. Ο κ. Γώγος εμφανίστηκε ακόμη θετικός στο να ανοίξουν τα σχολεία με 25 μαθητές ανά τάξη, αφού τα επιστημονικά δεδομένα «δίνουν μια σχετική ασφάλεια στο ότι κάποιες τάξεις μπορεί να έχουν παραπάνω από 15 παιδιά» υποστήριξε, αφήνοντας ταυτόχρονα ορθάνοιχτο το παράθυρο χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους.

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ – 177 νέα κρούσματα

Το Σάββατο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 177 νέα κρούσματα, ενώ ένας θάνατος καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο. Από τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 9.977 (ημερήσια μεταβολή +1.8%), εκ των οποίων 55.6% άνδρες.

  • Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 260 θάνατοι.
  • Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 77 έτη.
  • Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 36 (69.4% άνδρες).
  • Από το σύνολο των 9977 κρουσμάτων, 2033 (20.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό,
  • 4402 (44.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα
  • και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
  • Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο