Πολιτική

ΑΟΖ Ελλάδας: Αυτές είναι οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία

ΑΟΖ Ελλάδας: Και οι δύο συμφωνίες δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Νόμος του Κράτους είναι πλέον οι δύο συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών τόσο με την Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο καθώς αργά το βράδυ της Παρασκευής (28 Αυγούστου) δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του παραρτήματος των συμφωνιών, «η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και της Συμφωνίας που κυρώνεται από την πλήρωση των προϋποθέσεων της περ. β) του άρθρου 5 αυτής». Αντίστοιχα η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 5 αναφέρει πως η συμφωνία τίθεται σε ισχύ την ημερομηνία ανταλλαγής των οργάνων επικυρώσεως από τα δύο μέρη.

Και να υπενθυμίσουμε πως οι δύο συμφωνίες κυρώθηκαν από την ελληνική Βουλή με ευρεία πλειοψηφία. Ειδικά για τη συμφωνία με την Αίγυπτο, που «ενόχλησε» την Άγκυρα, διπλωματικές πηγές την έχουν χαρακτηρίσει ισορροπημένη, όντας απολύτως σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας που κατοχυρώνει την επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες.

«Η συμφωνία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.  Είναι μια ισορροπημένη συμφωνία. Είναι απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο  της θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία. Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες», ανέφεραν.

Στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες. Εξάλλου, το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι ένα: Η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας.

«Αυτό που έχει σημασία είναι κατά βάση τα εθνικά συμφέροντα», επεσήμανε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ 100,3, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Εκτός από όσα λέει για την τουρκική προκλητικότητα, αναφέρεται επίσης στη στάση της ΕΕ και τη δική μας στρατηγική, στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών αλλά και στο άνοιγμα των σχολείων, τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της στην οικονομία.

Για να δείτε αναλυτικά τη συμφωνία με την Αίγυπτο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, πατήστε εδώ.

Για να δείτε αναλυτικά τη συμφωνία με την Ιταλία στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, πατήστε εδώ.