Μία νέα αγορά σχεδιάζει το υπουργείο Άμυνας από τη Γαλλία. Μπορεί το σχέδιο με την απόκτηση φρεγατών τύπου Belh@rra να ναυάγησε για διάφορους λόγους, ωστόσο φαίνεται πως οι δύο χώρες που έχουν έρθει αρκετά κοντά το τελευταίο διάστημα με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζουν να συζητάνε για ζητήματα οπλικών συστημάτων και άμυνας γενικότερα. Έτσι τουλάχιστον αναφέρει δημοσίευμα στα Παραπολιτικά που μιλάει συγκεκριμένα για αγορά 18 μαχητικών αεροσκάφων Rafale.
Συγκεκριμένα τα «Παραπολιτικά» γράφουν πως Ελλάδα και Γαλλία έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale.
Η εφημερίδα κάνει λόγο για προσύμφωνο εξαγοράς 10 μαχητικών νέα γενιάς Rafale C F3-R, ενώ τα υπόλοιπα 8 θα είναι παλαιότερης έκδοσης και θα προέρχονται από το στοκ της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας. Το δημοσίευμα υποστηρίζει, επίσης, πως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχουν συμφωνήσει για την αγορά η οποία, εάν πραγματοποιηθεί θα μεταβάλει σημαντικά τα δεδομένα από αέρος στο Αιγαίο.
Τα 8 που είναι παλιότερα μοντέλα θα δοθούν δωρεάν
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Παραπολιτικών», τα οκτώ γαλλικά παλαιότερης έκδοσης θα δοθούν στην Ελλάδα δωρεάν και αφορούν της εκδόσεις F1 & F2. Μπορούν να πραγματοποιούν αποστολές αναχαίτισης με το ραντάρ RBE2 (Radar à Balayage Electronique 2 plans) PRESA και τους πυραύλους MICA EM/IR. Τα 10 γαλλικά νέας γενιάς, όπως υποστηρίζεται, «θα κάνουν τη διαφορά».
Πρόκειται για τα Rafale C F3-R που φέρουν RBE2 AA τεχνολογίας AESA και πυραύλους BVR METEOR με εμβέλεια 100 χλμ. no escape zone 60 χλμ. ταχύτητα 4 Μach. Εάν προχωρήσει και υλοποιηθεί η αγορά η Ελλάδα σε συνδυασμό με τα 24 Mirage 2000-5Mk II που έχει στον στόλο των μαχητικών θα ενισχύσει το επιχειρησιακό της πλεονέκτημα στο Αιγαίο, στις αναχαιτίσεις.
Τα S- 400 και η συμφωνία Ρωσίας με Τουρκία
Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από ρωσικές πηγές Άγκυρα και Μόσχα βρίσκονται κοντά στο να υπογράψουν νέα συμφωνία για τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S- 400. Αυτό δήλωσε ο Σεργκέι Τσεμέζοφ, επικεφαλής του ρωσικού κρατικού ομίλου Rostec, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ και αναφέρει το ΑΠΕ.
Η Τουρκία αγόρασε πέρυσι από τη Ρωσία έναν αριθμό αυτών των πυραυλικών συστημάτων, με αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον να αναστείλει τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα του αμερικανικού «αόρατου» μαχητικού αεριωθουμένου F-35.
Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως η Τουρκία διακινδυνεύει να της επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις, αν αναπτύξει τους ρωσικής κατασκευής S-400.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία ανακοινώνει ότι οδεύει προς ενεργειακή ανεξαρτησία τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, καθώς ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και έτσι δεν θα χρειάζεται να κάνει εισαγωγές ή να κάνει τόσο μεγάλες εισαγωγές από το βασικό της προμηθευτή που είναι η Ρωσία.