Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του μετά το τέλος του Άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γερμανία, κατηγορεί την κυβέρνηση για πολύμηνη αργοπορία όσον αφορά τη διεκδίκηση κυρώσεων στην Τουρκία που κοστίζει ακριβά στη χώρα.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
«Η μεγάλη αργοπορία της κυβέρνησης που επί μήνες δήλωνε ότι η διεκδίκηση κυρώσεων προς την Τουρκία “δεν αποτελεί στρατηγική της επιλογή”, κοστίζει τώρα ακριβά στη χώρα. Το Άτυπο Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ ορθώς αποφάσισε μεν «να ζητήσει την επιτάχυνση της διαδικασίας για κυρώσεις εναντίον ατόμων» που συμμετέχουν στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις επί της κυπριακής ΑΟΖ, απέφυγε ωστόσο εντελώς να αναφερθεί σε κυρώσεις έναντι ατόμων που συμμετείχαν στις πολυήμερες παράνομες έρευνες του Oruc Reis, με τις οποίες παραβιάστηκαν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας χώρας μέλους της ΕΕ.
Με αυτό τον τρόπο δίνει, σαφώς, λάθος μήνυμα στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενόψει μάλιστα και της επικείμενης εξαιρετικά κρίσιμης περιόδου.
Παράλληλα, η λήψη αποφάσεων για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων και για κυρώσεις παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25-26/9, δημιουργώντας έτσι ένα υπερβολικά μεγάλο και άρα επικίνδυνο χρονικό κενό, δεδομένων των καθημερινών τουρκικών προκλήσεων.
Τουλάχιστον, αναμένουμε η Ελλάδα να συμμετάσχει πλέον άμεσα, ενεργά και ουσιαστικά στις προσπάθειες της ΕΕ για επανεκκίνηση του ευρωτουρκικού διαλόγου την επόμενη περίοδο, απαιτώντας ταυτόχρονα ξεκάθαρες αποφάσεις για εφαρμογή κυρώσεων στην Τουρκία, σε περίπτωση που οι προσπάθειες αυτές αποτύχουν».
Τι δήλωσε ο Νίκος Δένδιας μετά το Άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ
Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η Ελλάδα πήρε ό, τι μπορούσε να πάρει από το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών που έγινε στη Γερμανία. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η χώρα κέρδισε την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της.
Παράλληλα, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «απολύτως υποστηρικτικό» κλίμα, το οποίο, όπως είπε, απεικονίστηκε και στα Συμπεράσματα του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο κ. Μπορέλ, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, παρουσίασε επιλογές μελλοντικών κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες θα γνωστοποιηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 24 Σεπτεμβρίου, εάν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση από την τουρκική πλευρά και διάλογος.
«Άρα λοιπόν, νομίζω πως η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει. Μια κατανόηση κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου», εξήγησε ο κ. Δένδιας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία «θα επανέλθει στη λογική, θα σταματήσει τις προκλήσεις και τις αυθαίρετες ενέργειες, θα σταματήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει σε ένα πλαίσιο συζήτησης για τη μία διαφορά, δηλαδή την ΑΟΖ και τις υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, με πλαίσιο αναφοράς το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την «κόκκινη γραμμή» της ελληνικής κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι είναι «το Σύνταγμα της χώρας, η προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».