Στο δεύτερο τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. “Δείχνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ προκειμένου να μην υπάρχουν εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα” τόνισε επ’ αυτού ο κ. Πέτσας.
Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι ξεκάθαρο σε όλους, ότι το συμφέρον των ΗΠΑ δεν συνάδει με εντάσεις στην περιοχή μας: “Το έχουν διαμηνύσει πολλές φορές σε όλους τους τόνους”.
Ερωτηθείς αν οι κινήσεις του Αμερικανού πρόεδρου θα βοηθήσουν να αλλάξει στάση ο Ταγίπ Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι “το βάρος των ΗΠΑ είναι μεγάλο για να μη το ζυγίζει κάνεις. Περιμένουμε από εδώ και πέρα τις έμπρακτες ενέργειες της Τουρκιάς”. Στη συνέχει είπε πως προέχει να γίνουν άμεσα βήματα αποκλιμάκωσης και μετά να αρχίσουν συζητήσεις για την μόνη διαφορά μας που είναι οι θαλάσσιες ζώνες. “Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προφυλάξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”, επανέλαβε και τόνισε ότι γίνονται συζητήσεις με την Αλβανία για συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ . “Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε νεότερα και εκεί” κατέληξε.
Υπενθυμίζεται, πως πριν το χθεσινό τηλεφώνημα Τραμπ -Μητσοτάκη είχε προηγηθεί ένα ακόμα, μια ημέρα νωρίτερα.
Στην πρώτη επικοινωνία ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Τραμπ για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία, η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.
Παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Oruc Reis:
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα τον Αύγουστο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας την Άγκυρα να διακόψει αμέσως τις ερευνητικές – σεισμογραφικές επιχειρήσεις στο ανατολικότερο άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».