Με παρέμβασή του το βράδυ της Πέμπτης 27 Αυγούστου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάλεσε την Τουρκία να μην αλλοιώσει τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα και την ιστορικότητα της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μετά την απόφαση που πάρθηκε για μετατροπή της σε τζαμί. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης, πρέσβης Σαμ Μπράουνμπακ, σε ανάρτηση που έκανε στο twitter, υπογραμμίζει ότι:
«Όπως ακριβώς και η Αγία Σοφία έτσι και η Μονή της Χώρας είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, το οποίο αποτελεί τμήμα των Ιστορικών Χώρων της Κωνσταντινούπολης που είναι ενταγμένοι στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO».
Παράλληλα ζητά τα ψηφιδωτά του ναού να παραμείνουν προσβάσιμα σε όλους. «Απευθύνουμε έκκληση στην κυβέρνηση της Τουρκίας να διασφαλίσει ότι η πλούσια πολυπολιτισμική και θρησκευτική ιστορία του χώρου καθώς και τα εκπληκτικά ψηφιδωτά και τις νωπογραφίες – που δημιουργήθηκαν για να αντανακλούν το θαύμα και τη δόξα του Θεού – θα διατηρηθούν και ότι θα παραμείνουν προσβάσιμα σε όλους», καταλήγει ο κ. Μπράουνμπακ.
Η ανάρτησή του:
Ένα ακόμη μνημείο παγκόσμια πολιτικής κληρονομιάς πέφτει στα χέρια του Τούρκου προέδρου και μετατρέπεται σε τζαμί.
Στη Μονή της Χώρας πλέον, θα ακούγονται μουσουλμανικές προσευχές ενώ τα μοναδικής ομορφιάς ψηφιδωτά της θα καλυφθούν. Μετά τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει τους παραλογισμούς του και με διάταγμά του, ένα ακόμη εμβληματικό μνημείο της βυζαντινής περιόδου, η Μονή της Χώρας γίνεται -όπως είναι ήδη γνωστό εδώ και μέρες- μουσουλμανικό τέμενος.
Η εν λόγω εκκλησία, η οποία κατά πολλούς ιστορικούς αποτελούσε τον πιο σημαντικό ναό στην Κωνσταντινούπολη μετά την Αγιά Σοφιά, μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς και στη συνέχεια είχε γίνει μουσείο με απόφαση του Μουσταφά Κεμάλ. Ωστόσο, το 2019 είχε εκδοθεί απόφαση από το Ανώτατο Τουρκικό Δικαστήριο να μετατραπεί σε τζαμί. Την Παρασκευή 21 Αυγούστου δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ, με το οποίο θα εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση και η Μονή της Χώρας μεταφέρθηκε στη δικαιοδοσία της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας.
Με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ αναφέρει σχετικά με το θέμα:
«Ύστερα από την Αγία Σοφία και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε, προσβάλλεται βάναυσα ο χαρακτήρας ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που ευρίσκεται στην επικράτεια της Τουρκίας. Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της κοινωνίας της, η Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της έναντι των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στο έδαφός της.
Η σημερινή απόφαση των τουρκικών Αρχών εκθέτει εκ νέου την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα. Είναι απολύτως καταδικαστέα. Καλούμε την χώρα αυτή να συμβαδίσει με το διεθνές γίγνεσθαι στο πεδίο της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Την καλούμε να επιστρέψει στον 21ο αιώνα, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών».