Την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης άφησε η δικηγόρος Εμπρού Τιμτίκ μετά από 238 ημέρες απεργίας πείνας για την καταδίκη της πέρυσι για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» από δικαστήριο της Τουρκίας.
Η καρδιά της δικηγόρου, που διεκδικούσε δίκαιη δίκη, σταμάτησε χθες, ανακοίνωσε το Δικηγορικό της Γραφείο. Η Τιμτίκ είχε συλληφθεί το 2017 κατηγορούμενη για τρομοκρατία, καθώς οι πελάτες που εκπροσωπούσε κατηγορούνται για συμμετοχή στο εκτός νόμου DHKP-C. Τον περασμένο χρόνο καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών και έξι μηνών.
Η δικηγόρος και άλλοι επτά συνάδελφοί της από την Προοδευτική Ένωση Δικηγόρων (CHD) άρχισαν απεργία πείνας στις 3 του περασμένου Φεβρουαρίου. Στις 5 Απριλίου σταμάτησε να παίρνει συμπληρώματα σακχάρου και ο συνάδελφός της, ο Αϊτάτζ Ουνσάλ, ξεκίνησε απεργία πείνας τον ίδιο μήνα για να ενισχύσει το αίτημά τους για δίκαιες δίκες και απονομή δικαιοσύνης στην Τουρκία.
Οι δύο δικηγόροι είχαν πει ότι θα «συνεχίσουν την απεργία πείνας ακόμη κι αν αυτή οδηγήσει στον θάνατό τους», σύμφωνα με την ανακοίνωση της 11ης Αυγούστου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αγγλίας και της Ουαλίας, της Διεθνούς Ένωσης Δικηγόρων και άλλων οργανώσεων. Έφεση που υποβλήθηκε τον Μάρτιο του 2019 στην καταδικαστική ετυμηγορία, απορρίφθηκε τον Οκτώβριο, ενώ εκκρεμεί μια άλλη έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας. Ο Ουνσάλ παραμένει νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί με την Τιμτίκ στις 30 Ιουλίου.
Σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ Πήτερ Στάνο, κληθείς σήμερα να σχολιάσει το γεγονός κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών.
«Η απεργία πείνας της Ebru Timtik για μια δίκαιη δίκη και το τραγικό της αποτέλεσμα καταδεικνύουν οδυνηρά την επείγουσα ανάγκη οι τουρκικές αρχές να αντιμετωπίσουν με αξιοπιστία την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται στην τουρκική δικαιοσύνη», σημειώνει. «Ένα ισχυρό και ανεξάρτητο νομικό επάγγελμα, μαζί με ένα ανεξάρτητο δικαστικό σώμα, είναι μια βασική αρχή ενός συστήματος δίκαιης δικαιοσύνης που υποστηρίζει το κράτος δικαίου και επιτρέπει την αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ξεκαθαρίζει ο εκπρόσωπος.
«Η ΕΕ τονίζει επανειλημμένα και θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε επίσης σήμερα ότι η Τουρκία πρέπει επειγόντως να επιδείξει συγκεκριμένη πρόοδο στο κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, που αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας», καταλήγει ο Πήτερ Στάνο.