Ο ιός φαίνεται να επιμένει καθώς και σήμερα ο αριθμός παραμένει πολύ υψηλός. Τις τελευταίες 24 ώρες συγκεκριμένα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 270 εκ των οποίων τα 26 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τους 9800 και οι νεκροί -όπως θα δείτε και στο παρακάτω Infographic- έφτασαν τους 259 καθώς σήμερα είχαμε πέντε θανάτους με τελευταία απώλεια έναν 90χρονο στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει:
Σήμερα ανακοινώνουμε 270 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9800, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.
2012 (20.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4347 (44.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 12 (34.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 42.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 147 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 259 θανάτους συνολικά στη χώρα. 91 (35.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 93.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ενδεχόμενο υποχρεωτικής μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους:
Την εκτίμηση πως η μάσκα πρέπει να γίνει υποχρεωτική τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοικτούς χώρους σε περίπτωση που αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. «Μη ξεχνάμε ότι το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε σε περιοχές με αυξημένο επιδημικό φορτίο και έδειξε ότι έχει αυξημένη αποτελεσματικότητα» είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως “δεν υπάρχει πια κανένας λόγος να μην φοράμε μάσκα συνέχεια”.
Ο καθηγητής μάλιστα είπε πως έχει γίνει ήδη σχετική εισήγηση περί αυτού σε περίπτωση που δούμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων, σε κάθε περίπτωση ωστόσο, όπως τόνισε δεν θεωρεί ότι είμαστε κοντά σε κάτι τέτοιο. “Η επιδημία ανεβαίνει γρήγορα και κατεβαίνει αργά”, υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης προσθέτοντας πως “ακόμη και με R κάτω από το 1 θα αργήσουμε να δούμε πτώση των κρουσμάτων. Μπορεί να δούμε αύξηση πριν να δούμε την μείωση».
Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής ανέφερε πως το σενάριο για άνοιγμα στις 14 του μήνα, έχει συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό και ενδεχόμενη πραγματοποίηση αυτού θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο σενάριο ανοίγματος των σχολείων σε δύο φάσεις. «Ας πούμε του δημοτικού θα μπορούν να ανοίξουν άμεσα και του Γυμνασίου και Λυκείου αργότερα».
Σύψας για κορωνοϊό: «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του ακόμη κι αν έρθει το εμβόλιο»
Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας προειδοποιεί ότι ακόμη κι αν κυκλοφορήσει το εμβόλιο, ο κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί αμέσως, αλλά θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του τουλάχιστον μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, δηλαδή έναν ακόμα χρόνο. Τόνισε, πάντως, ότι υπάρχει μια σχετική σταθεροποίηση της πανδημίας στη χώρα.
Ο κ. Σύψας, σε δηλώσεις του στον Alpha, σχολιάζοντας τα 259 σημερινά κρούσματα που κατέγραψε ο κορωνοϊός στην Ελλάδα, ανέφερε ότι «θα έλεγα ότι υπάρχει μια σχετική σταθεροποίηση της επιδημίας στα νούμερα αυτά που βλέπουμε και σήμερα η οποία είναι καθησυχαστική καθώς φαίνεται πως τα μέτρα που πήραμε στις αρχές του Αυγούστου αρχίζουν και αποδίδουν. Εκείνο το οποίο δεν βλέπουμε σίγουρα και το οποίο θα μας ανησυχούσε πάρα πολύ είναι αυτό που λέγεται εκθετική αύξηση της επιδημίας, δηλαδή να έχουμε κάθε μέρα διπλασιασμό των κρουσμάτων αυτών.
Δεν συνέβη αυτό, δεν έχουμε μπει ποτέ σε τέτοια φάση. Άρα έχουμε μια ναι μεν, μεγάλη επιβάρυνση επιδημιολογική αλλά μια σχετική σταθερότητα της κατάστασης. Θα δούμε όμως μέχρι τέλος του μηνός τι θα γίνει γιατί θα δούμε την επίδραση του Δεκαπενταύγουστου και τη μεγάλη κινητικότητα του πληθυσμού από τις περιοχές που έκαναν διακοπές προς τα αστικά κέντρα».
Για το εμβόλιο για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός δήλωσε ότι: «δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι δουλεύει γιατί δεν έχουν τελειώσει οι μελέτες φάσεως 3. Να τελειώσουν λοιπόν οι μελέτες και να ξέρουμε πως είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Θα ακολουθήσει η παραγωγή, η αδειοδότηση και θα πάρουμε τις δόσεις που μας αναλογούν. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας θα έχουμε τις δόσεις στο τέλος αυτού του έτους και στις αρχές του επόμενου».