Μεγαλώνει η λίστα με τους νεκρούς του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Όπως έγινε γνωστό, δύο πολίτες εξέπνευσαν ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στη χώρα στους 258. Συγκεκριμένα, το βράδυ της Πέμπτης έφυγε από τη ζωή ένας 89χρονος άνδρας, ο οποίος νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου».
Ο ηλικιωμένος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο από το Κέντρο Υγείας Γουμένισσας και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Επίσης, σήμερα το πρωί κατέληξε και ένας 60χρονος άνδρας στο “Σωτηρία”. Ο άνδρας νοσηλευόταν από τις 20 Αυγούστου, ενώ έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.
Η τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 259 νέα κρούσματα στη χώρα εκ των οποίων τα 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε το 9.531. «Σήμερα ανακοινώνουμε 259 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9.531, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.
- 1.975 (20.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και
- 4.271 (44.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
- 35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 11 (31.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 45.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
- 147 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ».
Ενδεχόμενο υποχρεωτικής μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους:
Οι αριθμοί αυτοί προβληματίζουν αρχές και λοιμωξιολόγους, με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, να εκτιμά πως η μάσκα πρέπει να γίνει υποχρεωτική τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοικτούς χώρους. «Μη ξεχνάμε ότι το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε σε περιοχές με αυξημένο επιδημικό φορτίο και έδειξε ότι έχει αυξημένη αποτελεσματικότητα» είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει πια κανένας λόγος να μην φοράμε μάσκα συνέχεια» σημείωσε ο καθηγητής μιλώντας στο ΣΚΑΪ.
Μάλιστα είπε πως έχει γίνει ήδη σχετική εισήγηση προς την κυβέρνηση από την αρμόδια επιτροπή περί αυτού σε περίπτωση που δούμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, όπως τόνισε δεν θεωρεί ότι είμαστε κοντά σε κάτι τέτοιο. «Η επιδημία ανεβαίνει γρήγορα και κατεβαίνει αργά», υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης προσθέτοντας πως «ακόμη και με R κάτω από το 1 θα αργήσουμε να δούμε πτώση των κρουσμάτων. Μπορεί να δούμε αύξηση πριν να δούμε την μείωση».