Μήνυμα τήρησης των μέτρων για τον κορωνοϊό έστειλε ο Βασίλης Κικίλιας με ανάρτησή του στο twitter.
Ο υπουργός Υγείας κάνει αναφορά στα στοιχεία κρουσμάτων και θανάτων του τελευταίου 24ώρου σε ΗΠΑ, Βραζιλία και Ινδία και υπογραμμίζει την άνοδο κρουσμάτων σε μια σειρά από χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ρωσία. Τέλος, τονίζει την ανάγκη για χρήση μάσκας αλλά και την αποφυγή συναναστροφής με ευπαθείς ομάδες για όσους επιστρέφουν από διακοπές.
Η ανάρτηση του Β. Κικίλια
«Στοιχεία τελευταίου 24ωρου: ΗΠΑ 44367 κρούσματα, 1289 θάνατοι. Βραζιλία 47828 (1090), Ινδία 75995 (1017). Άνοδος κρουσμάτων στην Ευρώπη: Γαλλία 5429, Ισπανία 3594 & Ρωσία 4676. Φοράμε μάσκα και μένουμε μακριά από ευπαθείς ομάδες επιστρέφοντας από διακοπές #COVID19 #Μένουμε_Ασφαλείς», σημειώνει ο Βασίλης Κικίλιας.
Τα μέτρα για τον κορωνοϊό που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας με την υπουργό Παιδείας
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως παρουσίασαν το σχέδιο για το πως θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια για τα παιδιά στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.
«Είμαστε ο λαός που έβαλε πάνω από όλα την αξία της ανθρώπινης ζωής. Kύριο μέλημά μας ήταν και είναι η προάσπιση της δημόσιας Υγείας», δήλωσε αρχικά ο υπουργός Υγείας. «Οι εκπαιδευτικές δομές θα ανοίξουν με αυξημένα μέτρα πρόληψης, με βάση τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας», ανέφερε η υπουργός Παιδείας που προέτρεψε ξανά τους γονείς να επιστρέψουν από τις διακοπές τους έως το τέλος Αυγούστου.
«Κανένα σύστημα Υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να αντέξει ταυτόχρονα εκατοντάδες και χιλιάδες ασθενείς στα νοσοκομεία. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε την σκληρή δουλειά για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου», είπε ο Βασίλης Κικίλιας.
Για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο υπουργός Υγείας παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι σήμερα έχουμε 903 κλίνες ΜΕΘ, από τις οποίες οι 203 διατίθενται για νοσηλεία ασθενών με COVID-19. Από αυτές, 31 νοσηλεύουν διασωληνωμένους συμπολίτες μας.
Σε σχέση με τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα νοσηλεύονται στα 14 Νοσοκομεία Αναφοράς (προστέθηκε το ΓΝΘ «Παπανικολάου»), αλλά και σε επιπλέον νοσοκομεία που θα οριστούν σε κάθε ΥΠΕ ως «Νοσοκομεία-COVID».
Τα ύποπτα κρούσματα θα νοσηλεύονται σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ που έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν κλίνες COVID-19 και τα οποία βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Σε σχέση με τις προσλήψεις, ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε ότι μέσα σε λίγους μήνες, έχουν προσληφθεί 6.155 ιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας.
Όλοι οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας της χώρας έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας. Σε πλήρη επάρκεια. Οι ανάγκες του προσωπικού και των ασθενών καλύπτονται πλήρως. Επίσης, δημιουργείται για πρώτη φορά το αναγκαίο στρατηγικό απόθεμα μέσων ατομικής προστασίας. Για τη διασφάλιση Ομαλής Λειτουργίας Τμημάτων και Κλινικών Νοσοκομείων, τα Νοσοκομεία συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, για την εξυπηρέτηση όλων των άλλων ασθενών, εκτός Covid-19.
Τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, τα Απογευματινά Ραντεβού, η Ολοήμερη Λειτουργία, τα Προγραμματισμένα Χειρουργεία, πραγματοποιούνται κανονικά, λαμβάνοντας όμως μέτρα για την προστασία των ασθενών, όπως για παράδειγμα οι αναγκαίες μοριακές εξετάσεις στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου.
Ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες ασθενών, όπως οι Ογκολογικοί Ασθενείς, δρομολογούνται μέτρα για τη διασφάλιση των απαραίτητων εξετάσεων και θεραπειών τους χωρίς εμπόδια και επιπλέον αναμονές.
Αναφορικά με τον διαγνωστικό Μοριακό Έλεγχο, ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η κυβέρνηση κατάφερε:
Α. Να διευρύνει τον πληθυσμό που υποβάλλεται σε εργαστηριακό έλεγχο,
Β. Να 15πλασιάσει τον ημερήσιο αριθμό διενεργούμενων εξετάσεων,
Γ. Να πολλαπλασιάσει τα σημεία διενέργειας δειγματοληπτικών ελέγχων,
Δ. Να μειώσει το κόστος του εξεταζόμενου δείγματος,
Ε. Να εξασφαλίσει διαθεσιμότητα και επάρκεια αντιδραστηρίων και αναλυτών για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών
Αυξήθηκε η δυνατότητα διενέργειας ελέγχων, από 800 τεστ/ημέρα στο τέλος Φεβρουαρίου, σε 4.500 τεστ τον Μάιο, 6.500 τεστ τον Ιούνιο και σήμερα σε 12.000 τεστ/ημερησίως.
Έχουν διενεργηθεί συνολικά στη χώρα πάνω από 860.000 τεστ για ανίχνευση Sars-Cov-2.
Όσον αφορά με τη διαθεσιμότητα φαρμάκων, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι έχει διασφαλιστεί η επάρκεια σε φάρμακα ευρείας χρήσης που χρησιμοποιούνται στις ΜΕΘ. Υπάρχει στενή συνεργασία με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία για την παραγωγή τους και την απρόσκοπτη διαθεσιμότητά τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Σε θέματα δημόσιας υγείας, γνώμονας δεν είναι η πρόβλεψη, αλλά η πρόληψη… Η αύξηση κρουσμάτων των τελευταίων ημερών έχει χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου. Και όπως αποδείχθηκε στο πρώτο κύμα, κανένα σύστημα Υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να αντέξει ταυτόχρονα εκατοντάδες και χιλιάδες ασθενείς στα νοσοκομεία. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε την σκληρή δουλειά για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. Με όπλα μας τους μάχιμους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το παραϊατρικό προσωπικό», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση, σε κάθε της βήμα πορεύεται με διαφάνεια και ενότητα και γι΄αυτό συγκροτήθηκε, από την πρώτη στιγμή, επιτροπή εμπειρογνωμόνων και δόθηκε πρωταγωνιστικός ρόλος στους επιστήμονες.