Ελλάδα

Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid-19 σήμερα Πέμπτη 27/08/2020

Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid - 19 σήμερα: Σύμφωνα με την σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν είναι 259!

Στα ύψη για ακόμη μία μέρα τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας.Ο ιός φαίνεται να επιμένει καθώς χθες σημειώθηκε το αρνητικό ρεκόρ των 293 κρουσμάτων.  Σήμερα συγκεκριμένα τα επιβεβαιωμένα είναι 259 εκ των οποίων τα 25 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τους 9531 και οι νεκροί -όπως θα δείτε και στο παρακάτω Infographic- έφτασαν τους καθώς 254 καθώς σήμερα είχαμε έξι νέους θανάτους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει:

Σήμερα ανακοινώνουμε 259 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9531, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

1975 (20.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4271 (44.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 11 (31.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 45.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 147 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 254 θανάτους συνολικά στη χώρα. 89 (35.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 93.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Χωρίς μέτρα τον Δεκέμβριο θα έχουμε 2.000 κρούσματα ημερησίως

Σοκάρει η πρόβλεψη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για τον τρόπο με τον οποίο θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας αν δεν ληφθούν άμεσα νέα μέτρα. Η έρευνα του ΑΠΘ παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του πανεπιστημίου, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος μιλώντας στο MEGA είπε ότι οι αριθμοί προκύπτουν με βάσει τα υπάρχοντα περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν, τα ημερήσια κρούσματα τον Οκτώβριο θα κυμαίνονται μεταξύ 200-260, τον Νοέμβριο θα αυξηθούν στα 410, ενώ τον Δεκέμβριο θα είναι 2.000.

Ο κ. Σαρηγιάννης, εξήγησε πάντως ότι τα δεδομένα της έρευνας μπορούν να μεταβληθούν, εφόσον ληφθούν νέα μέτρα και υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία. Τόνισε πως τα βασικά μέτρα για την ανάσχεση του ιού είναι η χρήση μάσκας, η κοινωνική απόσταση και η τήρηση της υγιεινής, λέγοντας πως φρένο στον ιό βάζουν και μέτρα όπως η τηλεργασία, που πρέπει να ενταθεί. Ο καθηγητής, μίλησε μάλιστα για μία συσκευή που έχουν κατασκευάσει στο πανεπιστήμιο, η οποία δύναται να βοηθήσει στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Έτσι, όπως εξήγησε, στο ΑΠΘ δημιούργησαν μια συσκευή, η οποία όταν βρίσκεται στους κλειστούς χώρους, απορροφά τον αέρα, τον απολυμαίνει με υπεριώδη ακτίνα εντός της, και στη συνέχεια τον βγάζει, καθαρό χωρίς ιικό φορτίο. «Πρόκειται για αποδοτικό μέτρο, καθώς έδειξε ότι με τη συσκευή μειώθηκε το ιικό φορτίο κατά 55% στα μέρη που δοκιμάστηκε. Εξάλλου ο κορωνοϊός είναι και αερογενώς μεταδιδόμενος» σημείωσε χαρακτηριστικά. Στο ερώτημα, εάν θα έπρεπε αυτές οι συσκευές να τοποθετηθούν σε όλα τα σχολεία, υποστήριξε, ότι θα ήταν καλό να μπουν όπου δεν μπορούν να τηρηθούν εύκολα οι αποστάσεις.

Ακολουθούν όσα είπε:

«Πιθανό να δούμε 500 κρούσματα τις επόμενες ημέρες»

Κανένα περιθώριο εφησυχασμού δεν υπάρχει μετά τα 293 κρούσματα του τελευταίου 24ωρου, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. “Η εικόνα της επιδημίας στη χώρα μας είναι εύκολο να αλλάξει” τόνισε χαρακτηριστικά.  Υπενθύμισε δε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, την ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων στις αρχές Αυγούστου.

«Είδαμε αρχή Αυγούστου μια εκρηκτική αύξηση να το πω έτσι, μια εκθετική αύξηση, η οποία προς το παρόν φαίνεται ότι έχει ανασχεθεί. Αυτό δεn σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα δούμε 500 κρούσματα. Είναι πιθανό. Είδατε, από εκεί που ήμασταν στα 10 φτάσαμε στα 200», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Αναφορικά με το ρεκόρ των 293 κρουσμάτων την Τετάρτη, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι οι επιστήμονες αναμένουν να δουν πως θα κινηθούν οι αριθμοί σήμερα και αύριο για να βγάλουν ένα ασφαλές συμπέρασμα ενώ εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «θα μείνουμε στα κρούσματα που είμαστε».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η επιδημία ήρθε για να μείνει για πολύ καιρό και “σίγουρα όλο τον χειμώνα” ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο για τους κλειστούς χώρους. “Εκεί η μεταδοτικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη” εξήγησε.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου ανέφερε πως για την ώρα δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η ημερομηνία αυτή. «Περιμένουμε να δούμε τις επόμενες δύο ημέρες», είπε ενώ δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων που θα καθορίσει τις αποφάσεις εξηγώντας ότι η αρμόδια επιτροπή εξετάζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

“Mε τη χρήση της μάσκας θα πάμε καλά”

Υπενθυμίζεται πως κατά την τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της νόσου στη χώρα μας, ο καθηγητής ανέφερε πως προέβλεπαν μεγαλύτερα νούμερα νοσούντων. “βλέπουμε μια ήπια αυξητική τάση. Ωστόσο τα μοντέλα προέβλεπαν πολύ μεγαλύτερη, που σημαίνει ότι τουλάχιστον σε αυτή τη φάση γνωρίζουμε πως ό,τι κάναμε είχε αποτέλεσμα. Άρα λοιπόν γνωρίζουμε ακόμα καλύτερα ποια είναι τα εργαλεία. Ξέρουμε πότε πρέπει να εφαρμοστούν.

Θα περιμέναμε μια αυξητική τάση προς το τέλος Σεπτεμβρίου λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, γιατί ο κόσμος θα σταματήσει να συγχρωτίζεται σε ανοιχτούς χώρους και θα αρχίσει να μπαίνει σε κλειστούς χώρους. Όταν έρθει αυτή η στιγμή θα πρέπει να δούμε ποια μέτρα μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε. Νομίζω ότι με τη χρήση της μάσκας θα πάμε καλά. Θεωρώ δηλαδή, όλες οι ενδείξεις δείχνουν, ότι είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που έχουμε αυτή τη στιγμή και ενώ σίγουρα δεν πρόκειται να πάμε σε lockdown, είναι το καλύτερο alternative που έχουμε στο lockdown και θα το χρησιμοποιήσουμε νομίζω εκτεταμένα” είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο