Την εκτίμηση πως η μάσκα πρέπει να γίνει υποχρεωτική τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοικτούς χώρους σε περίπτωση που αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Γκίκας Μαγιορκίνης επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.
«Μη ξεχνάμε ότι το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε σε περιοχές με αυξημένο επιδημικό φορτίο και έδειξε ότι έχει αυξημένη αποτελεσματικότητα» είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει πια κανένας λόγος να μην φοράμε μάσκα συνέχεια.
Όπως διευκρίνισε ο καθηγητής μάλιστα, έχει γίνει ήδη σχετική εισήγηση περί αυτού σε περίπτωση που δούμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων, σε κάθε περίπτωση ωστόσο, όπως τόνισε δεν θεωρεί ότι είμαστε κοντά σε κάτι τέτοιο. Η Επιδημία ανεβαίνει γρήγορα και κατεβαίνει αργά, υπογράμμισε ο κος Μαγιορκίνης προσθέτοντας πως ακόμη και με R κάτω από το 1 θα αργήσουμε να δούμε πτώση των κρουσμάτων. «Μπορεί να δούμε αύξηση πριν να δούμε την μείωση» τόνισε και πρόσθεσε πως με το ενδεχόμενο των 500 κρουσμάτων, στο οποίο αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα, θα δούμε πίεση στο σύστημα υγείας.
«Γρήγορα μπορούμε να φτάσουμε στους 50 με 60 διασωληνωμένους» επεσήμανε.
Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής ανέφερε πως το σενάριο για άνοιγμα στις 14 του μήνα, έχει συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό και ενδεχόμενη πραγματοποίηση αυτού θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους. Παράλληλα, ο κος Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στο σενάριο ανοίγματος των σχολείων σε δύο φάσεις. «Ας πούμε του δημοτικού θα μπορούν να ανοίξουν άμεσα και του Γυμνασίου και Λυκείου αργότερα».
Στα ύψη και την Πέμπτη 27/8 τα κρούσματα με πρώτη την Αττική
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα που βεβαιώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες. Συγκεριμένα εντοπίστηκαν 259 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9531, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.
Σήμερα, 27/8/2020, δηλώθηκαν 259 επιπλέον κρούσματα. Από τα 228 εγχώρια κρούσματα, τα 26 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, τα 14 με ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και 4 με γνωστές συρροές.
Η γεωγραφική κατανομή των 259 κρουσμάτων:
- 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- 107 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 23 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 25 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας 1 στην Π.Ε. Βοιωτία
- 1 στην Π.Ε. Δράμας
- 1 στην Π.Ε. Έβρου
- 3 στην Π.Ε. Ζακύνθου
- 7 στην Π.Ε. Ημαθίας
- 5 στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 2 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 1 στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 1 στην Π.Ε. Καβάλας
- 3 στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 1 στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 7 στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 1 στην Π.Ε. Κορινθίας 4 στην Π.Ε. Κυκλάδων
- 5 στην Π.Ε Λάρισας
- 22 Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή και 14 με ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
- 1 στην Π.Ε. Ξάνθης
- 6 στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 3 στην Π.Ε. Πιερίας
- 2 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 9 στην Π.Ε. Χανίων
- 2 στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 8 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Από τα 9531 κρούσματα τα 1975 (20.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4271 (44.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 11 (31.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 45.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 147 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 254 θανάτους συνολικά στη χώρα. 89 (35.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 93.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.