Τεχνολογία

Πωλήσεις smartphones παγκοσμίως: Μείωση 20% λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού

Πωλήσεις smartphones παγκοσμίως: Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, το κλείσιμο των καταστημάτων και ο περιορισμός των δαπανών των καταναλωτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας οδήγησαν στη μείωση των πωλήσεων.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις smartphone μειώθηκαν 20% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2020 λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στις μεγάλες παγκόσμιες αγορές, σύμφωνα με την Gartner.

«Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, το κλείσιμο των καταστημάτων και ο περιορισμός των δαπανών των καταναλωτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας οδήγησαν στη δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία μείωση των πωλήσεων smartphone φέτος», δήλωσε ο ανώτερος διευθυντής της έρευνας Anshul Gupta. Όπως ανέφερε η Gartner, οι πωλήσεις στους τελικούς χρήστες έπιασαν τις 295 εκατομμύρια μονάδες, από 370 εκατομμύρια το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, με σχεδόν όλες τις μεγάλες αγορές να αντιμετωπίζουν περιορισμούς που επηρέασαν τη ζήτηση κατά την πρόσφατη αυτή περίοδο.

Από την άλλη, η Gartner σημείωσε ότι η βελτιωμένη κατάσταση της πανδημίας στην Κίνα οδήγησε σε μερική ανάκαμψη, αλλά οι πωλήσεις στην Κίνα συνέχισαν να μειώνονται κατά 7%, σε 94 εκατομμύρια μονάδες. Πάντως, η Ινδία, η οποία υιοθέτησε αυστηρά lockdown, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών και στα κανάλια ηλεκτρονικού εμπορίου, γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση των πέντε μεγαλύτερων αγορών του κόσμου, με τις πωλήσεις να μειώνονται 46%!

Η Gartner αναφέρει επίσης ότι Samsung και Huawei ηγούνται των πωλήσεων με τον Νοτιοκορεάτη κατασκευαστή να πουλάει 54,7 εκατομμύρια smartphones και τον Κινέζο 54,1 εκατομμύρια. Βέβαια η Samsung είδε μείωση στις πωλήσεις κατά 27,1% και η Huawei 6,8% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι. «Η Huawei εφάρμοσε μια επιθετική πολιτική νέων προϊόντων και προώθηση πωλήσεων στην Κίνα ειδικότερα, και επωφελήθηκε από την ισχυρή υποστήριξη των δικτύων για τα 5G smartphone της», προσέθεσε o Gupta. Ακόμη, η Apple κατέλαβε την τρίτη θέση παρά τις σταθερές πωλήσεις των 38 εκατομμυρίων μονάδων.

Πάντως, έχουμε αναφέρει ξανά πως ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει στο σύνολό της, την παγκόσμια οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό πως ύφεση ρεκόρ καταγράφουν πολλές χώρες, τόσο εντός Ευρώπης όσο και εκτός, με αποτέλεσμα να παρατηρείται έντονο πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία την ώρα που πτώση σημειώνουν οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές με τους επενδυτές να είναι ανήσυχοι. Μάλιστα, δεν είναι λίγες εκείνες οι επιχειρήσεις, ακόμα και οι πολύ μεγάλες, που οδηγούνται σε απολύσεις των εργαζομένων τους καθώς αδυνατούν να τους πληρώσουν πλέον.