Στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 24 Αυγούστου, η συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Συζήτηση θα διεξαχθεί και για τη συμφωνία με την Ιταλία. Όπως έχει ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Τετάρτη 26 Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας με την έκδοση της Navtex και την αποστολή του Oruc Reis για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Μάλιστα, η Άγκυρα ανακοίνωσε την επέκταση της παράνομης Navtex, η οποία θα έληγε χθες, Κυριακή 23 Αυγούστου. Το ερευνητικό πλοίο πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από τις 10:35 το πρωί της Κυριακής. Το Σάββατο το Oruc Reis είχε βγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και κατευθυνόταν προς την κυπριακή ΑΟΖ. Το σεισμογραφικό πλέει με νοτιοδυτική κατεύθυνση και εντός της προηγούμενης παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής Navtex. Συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, και παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Κυβερνητικά στελέχη, σε ότι αφορά την παράταση της παράνομης τουρκικής NAVTEX, αναφέρουν τα εξής:
«Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια». Την ίδια ώρα, με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ απάντησε η Άγκυρα στην επιστολή της Αθήνας στα Ηνωμένα Έθνη για το Oruc Reis.
Σε αυτή η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για οριοθέτηση των ΑΟΖ είναι άκυρη, επιχειρώντας να επαναφέρει στο προσκήνιο το Τουρκολυβικό Μνημόνιο. Παράλληλα, επαναλαμβάνει τις γνωστές της θέσεις, βάζοντας ουσιαστικά το πλαίσιο με το οποίο πιθανόν να προσέλθει σε αυτή τη φάση τουλάχιστον στο τραπέζι των όποιων συζητήσεων, όποτε οι διερευνητικές συνομιλίες θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ η ρηματική διακοίνωση:
- Aπορρίπτει την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία στο σύνολό της.
- Και επαναφέρει στο προσκήνιο το άκυρο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο.
- Επαναλαμβάνει τη γνωστή θέση για νησιά που βρίσκονται στη «λάθος πλευρά» της οριοθετικής γραμμής και «εξαφανίζει» Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη.
«Τα λεγόμενα θαλάσσια σύνορα που είναι υπό αμφισβήτηση, είναι το αντικείμενο μελλοντικής συμφωνίας οριοθέτησης μεταξύ της τουρκικής και της αιγυπτιακής ηπειρωτικής ακτής. Ως εκ τούτου, η Δημοκρατία της Τουρκίας διαμαρτύρεται έντονα για την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας και την θεωρεί άκυρη» αναφέρεται στη ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας στον ΟΗΕ.