Πολιτική

Μητσοτάκης Μπορίσοφ: Παρουσία των δύο πρωθυπουργών οι υπογραφές για τον σταθμό φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης

Μητσοτάκης Μπορίσοφ: Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 12:30 στο Ζάππειο Μέγαρο.

Παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ,θα “πέσουν” οι υπογραφές για τη συμμετοχή της βουλγαρικής εταιρείας Bulgartransgaz στο έργο του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου (LNG) Αλεξανδρούπολης. Οι δύο ηγέτες των χωρών θα παραστούν στην τελετή υπογραφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο στις 12:30 το μεσημέρι.

Στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε γεύμα που θα παραθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τιμήν του ομολόγου του και των δύο αντιπροσωπειών.

Σημειώνεται ότι η Bulgartransgaz θα αποκτήσει το 20% του κεφαλαίου της Gastrade, μιας ελληνικής εταιρείας κοινής ωφέλειας που αναπτύσσει τον τερματικό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης, που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα (6,2 μίλια) από την πόλη. Ο σταθμός αποτελείται από μια πλωτή μονάδα ΥΦΑ με χωρητικότητα αποθήκευσης έως 170.000 κυβικά μέτρα (6 εκατομμύρια κυβικά πόδια) και μέγιστη χωρητικότητα αεριοποίησης 22,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, καθώς και ένα σύστημα αγωγών μήκους 28 χιλιομέτρων. Το τερματικό αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2022, ενώ οι κύριοι προμηθευτές ΥΦΑ θα είναι οι ΗΠΑ, το Κατάρ και άλλες χώρες.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που πια και η βουλγαρική πλευρά συμμετέχει επισήμως, με 20%, στο εξαιρετικά σημαντικό έργο, τον πλωτό σταθμό επαναεριοποίησης FSRU της Αλεξανδρούπολης, της όμορφης πόλης που μας φιλοξενεί», είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα τέλη του Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Δ’ Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, που είχε πραγματοποιηθεί στην πόλη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο είναι κομβικής σημασίας καθώς πρόκειται να εξασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την εξυπηρέτηση της ελληνικής και περιφερειακής αγοράς των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επίσης, πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος συμβάλει στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας και των Βαλκανίων λόγω της στρατηγικής του θέσης. Τα παραπάνω πλεονεκτήματα καθιστούν το πρότζεκτ αναπόσπαστο κομμάτι της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής και τη βασικότερη υποδομή για την ανάπτυξη του Ενεργειακού Κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στην ατζέντα των Χατζηδάκη – Πάιατ ο αγωγός IGB:

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου IGB και η πορεία εκτέλεσης των έργων ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων των προηγούμενων ημερών, μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Από την ελληνική πλευρά υπογραμμίσθηκε ακόμη μια φορά η γεωστρατηγική σημασία του αγωγού και η πρόθεση στενής συνεργασίας με τη Βουλγαρία και τους κατασκευαστές, προκειμένου το έργο να παραδοθεί χωρίς καθυστέρηση.