Κόσμος

TikTok – Τραμπ: “Πόλεμος” δίχως τέλος – Μηνύει την κυβέρνηση του Αμερικανού πρόεδρου

TikTok - Τραμπ: Η εταιρεία σχεδιάζει να υποβάλει αγωγή άμεσα κατά της κυβέρνησης Τραμπ, ώστε να αντικρούσει την εντολή η οποία της απαγορεύει να λειτουργεί στις ΗΠΑ.

Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει στραφεί κατά της γνωστής εφαρμογής ΤikTok. Έτσι, η εταιρεία δεν άφησε αναπάντητα τα όσα έπραξε ο Τραμπ με αποτέλεσμα να σχεδιάζει να υποβάλει αγωγή κατά της κυβέρνησης Τραμπ ώστε να αντικρούσει την εντολή η οποία της απαγορεύει να επιχειρεί στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας. Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία σχεδιάζει να υποβάλει την αγωγή άμεσα. Οι ιθύνοντες την εταιρεία δηλώνουν ότι «διαφωνούν έντονα» με τα όσα εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με αποτέλεσμα στις 6 Αυγούστου έδωσε διαταγή απαγόρευσης της εφαρμογής στις ΗΠΑ εντός 45 ημερών.

Μετέπειτα, έδωσε προθεσμία 90 ημερών για την εκποίηση των δραστηριοτήτων του TikTok στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ έδωσε τη διαταγή βάσει του νόμου του 1977 που επιτρέπει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ως ανταπόκριση σε μια «ασυνήθιστη και έκτακτη απειλή», επιτρέποντάς του να μπλοκάρει συναλλαγές και να καταλάβει περιουσιακά στοιχεία.

«Αυτό που συναντήσαμε ήταν η έλλειψη μίας διάφανης διαδικασίας, καθώς η κυβέρνηση δεν έδωσε προσοχή στα γεγονότα και προσπάθησε να εισέλθει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ιδιωτικών επιχειρήσεων», δήλωσε εκπρόσωπος του TikTok. «Για να διασφαλισθεί ότι το κράτος δικαίου δεν καταπατείται και ότι η εταιρεία και οι χρήστες μας αντιμετωπίζονται δίκαια, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αμφισβητήσουμε την Εκτελεστική Εντολή μέσω του δικαστικού συστήματος». Παράλληλα η εταιρεία δεν αποκάλυψε σε ποιο δικαστήριο σκοπεύει να υποβάλει τη μήνυση, ενώ πρόσθεσε ότι έχει καταβάλει προσπάθειες για σχεδόν ένα χρόνο, ούτως ώστε να βρει μια λύση για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ.

Πρόσφατα απαγορεύτηκε στην Ινδία

Το TikTok, το οποίο ανήκει στον όμιλο ByteDance που έχει την έδρα του στην , είναι μια εφαρμογή για σύντομα βίντεο, που είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των πολύ νέων κυρίως λόγω των βίντεό του ελαφρού περιεχομένου. Η εφαρμογή αυτή είχε 800 εκατομμύρια χρήστες τον Ιανουάριο στον κόσμο, σύμφωνα με την DataReportal.

Η πλατφόρμα υποχρεώθηκε συχνά να υπερασπιστεί τον εαυτό της για τους δεσμούς της με την Κίνα, όπου η μητρική της εταιρεία κατέχει παρόμοια εφαρμογή υπό άλλη ονομασία. Το TikTok εξακολουθεί να αρνείται ότι μοιράζεται δεδομένα με τις κινεζικές αρχές και βεβαιώνει ότι δεν έχει την πρόθεση να αποδεχθεί τέτοια αιτήματα. Πρόσφατα απαγορεύτηκε στην Ινδία μαζί με άλλες 58 κινεζικές εφαρμογές έπειτα από μεθοριακή σύγκρουση μεταξύ της Ινδίας και της Κίνας.