Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αναστατώσει ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ έχει οδηγήσει σχεδόν σε 810 χιλιάδες θύματα. Τρία είναι τα βασικά όπλα που έχουμε για τη μη μετάδοση του ιού, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η κοινωνική αποστασιοποίηση (social distancing), το συχνό πλύσιμο των χεριών και η χρήση μάσκας. Η αξιοποίηση αυτών των όπλων, μπορεί να οδηγήσει στην αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού από τον έναν στον άλλο.
Ωστόσο, όσον αφορά τη χρήση μάσκας έχει ανοίξει μια ολόκληρη συζήτηση όσον αφορά το αν βοηθάει, αν δημιουργεί προβλήματα, αν πρέπει να τη φορούν τα παιδιά κι άλλα. Οι επιστήμονες συμβουλεύουν ότι όλοι μας πρέπει να φοράμε μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, όσο και σε εξωτερικούς όταν υπάρχει έντονος συγχρωτισμός.
Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, αν δύο άνθρωποι φορούν τη μάσκα, τότε αυξάνονται εντυπωσιακά οι πιθανότητες να μην κολλήσουν ο ένας τον άλλο. Έτσι, οι ειδικοί αναφέρονται στις μάσκες ως το πρώτο όπλο μας απέναντι στον νέο κορωνοϊό. Κάνουν, όμως, όλες οι μάσκες τη σωστή δουλειά;
Σύμφωνα με νέα έρευνα, υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος μάσκας που όχι μόνο δεν προστατεύει, αλλά λειτουργεί αντίστροφα: ως υπερμεταδότης του Sars-cov-2. H συγκεκριμένη μελέτη έγινε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Duke και αναφέρεται στους τύπους μάσκας που είναι πιο αποτελεσματικοί κατά του κορωνοϊού.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια ακτίνα λέιζερ και μια κάμερα για να ανιχνεύσουν τον αριθμό των σταγονιδίων που προέρχονται από το στόμα ενός ατόμου την στιγμή που φορούσε μάσκα. Η κάμερα χρησιμοποιήθηκε για την καταγραφή ενός βίντεο σταγονιδίων που εκπέμπονται, ενώ ο φορέας προφέρει μια απλή πρόταση. Για κάθε μάσκα αυτό το πρωτόκολλο επαναλήφθηκε από 10 φορές και οι λοιμωξιολόγοι χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο υπολογιστή για να μετρήσουν τον αριθμό των σωματιδίων σε κάθε βίντεο.
Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά
Από τα 14 καλύμματα προσώπου που δοκιμάστηκαν στον συγκεκριμένο έλεγχο, τα δύο λιγότερο αποτελεσματικά καλύμματα ήταν οι γκέτες λαιμού και οι μπαντάνες. Το ανησυχητικό είναι πως η γκέτα λαιμού οδήγησε σε μετάδοση σταγονιδίων 110%, δηλαδή 10% υψηλότερη από ό, τι αν ο χρήστης δεν φορούσε καθόλου μάσκα.
Στην παρακάτω φωτογραφία με τις μάσκες μπορείτε να δείτε ποιες είχαν την καλύτερη απόδοση και το επεξηγηματικό σχόλιο για την κάθε μία ξεχωριστά:
- Προσαρμοσμένη μάσκα N95, χωρίς βαλβίδα εκπνοής (# 14)
- Χειρουργική μάσκα τριπλού στρώματος (# 1)
- Χειροποίητη μάσκα με κομμάτι πολυπροπυλενίου ανάμεσα σε δύο στρώματα βαμβακερού υφάσματος (# 5)
- Μάσκα διπλού στρώματος από πολυπροπυλένιο, από ύφασμα ποδιάς
- Βαμβακερή μάσκα 2 στρώσεων (#13)
- Βαμβακερή μάσκα 2 στρώσεων (#7)
- Μάσκα N95 με βαλβίδα εκπνοής (#2)
- Βαμβακερή μάσκα 2 στρώσεων, τύπου Olson (#8)
- Μάσκα με μονή στρώση Maxima AT (#6)
- Βαμβακερή μάσκα 1 στρώσης (#10)
- Βαμβακερή μάσκα 2 στρώσεων (#9)
- Πλεκτή μάσκα (#3)
- Μπαντάνα διπλής στρώσης (#12)
- Γκέτα λαιμού από fleece (#11)