Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος για το Ταμείο Ανάκαμψης μίλησε στο Βήμα και στη δημοσιογράφο Ζωή Τσώλη για την πορεία του χρέους και της ελληνικής οικονομίας αλλά και για το που θα κατευθυνθούν τα 70 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα βασικά σημεία της συνέντευξής του όπως τα σταχυολόγησε το flash.gr.
Για το δημόσιο χρέος
Τώρα κινείται πάνω από το 200% του ΑΕΠ. Θα ανέβει φέτος όπως και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες λόγω της πανδημίας. Με τη στήριξη των αυξημένων εισροών του ταμείου ανάκαμψης και την προώθηση μεταρρυθμίσεων το ΑΕΠ θα αυξηθεί σημαντικά και το χρέος θα ανακτήσει την τροχιά δυναμικής μείωσης.
Για το αν ένας ” καθαρόαιμος” Φιλελεύθερος μοιράζει χρήματα του Κράτους.
Τα χρήματα δεν προέρχονται από κάποια αφηρημένη έννοια του Κράτους τα πληρώνουν σε τελική ανάλυση οι φορολογούμενοι. Οι σημερινοί και προπαντός οι μελλοντικοί. Τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Αυτούς προσπαθώ να έχω στο μυαλό μου όταν συζητούμε με τους συναδέλφους Υπουργούς τις υπαρκτές κοινωνικές ανάγκες που καλύπτουν οι κρατικές δαπάνες.
Για ένα πιθανό τρίτο πακέτο στήριξης εργαζομένων και Επιχειρήσεων
Υπάρχουν λελογισμένα περιθώρια γιατί κρατήσαμε δυνάμεις και δεν στείλαμε τα χρήματα των φορολογουμένων για ραντεβού στα τυφλά όπως ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Για την πρόταση της επιτροπής Πισσαρίδη για δραστική μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών
Είναι και το δικό μας πρόγραμμα και είναι τώρα δική μας ευθύνη να το κάνουμε πραγματικότητα υπό τις νέες δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. [….] Οι πρωτοφανείς για την Ελλάδα ευρωπαϊκοί πόροι τους οποίους θα απορροφήσουμε στα επόμενα χρόνια έχουν σοβαρά δευτερογενή αποτελέσματα καθώς προσθέτουν στο ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργούν έτσι εμμέσως πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που μπορεί να διευκολύνει τη λήψη μέτρων ενθάρρυνσης των επενδύσεων και μείωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων στην εργασία.
Σε ποιους τομείς θα πάνε τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα για 7 χρόνια
Οι τομείς προβλέπονται από τα διάφορα ταμεία και είναι διαφορετικοί και αλληλοσυμπληρούμενοι. Το ταμείο ανάκαμψης έχει στόχο μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που θα επιταχύνουν την ανάκαμψη και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου εκσυγχρονίζοντας τις λειτουργίες του Κράτους προς πράσινη και ψηφιακή κατεύθυνση προπαντός.
Το ΕΣΠΑ έχει πιο μακροχρόνιους στόχους και καλύπτει ιδίως θέματα περιφερειακής και Κοινωνικής συνοχής και μακροχρόνιας οικονομικής ανάπτυξης.
Οι πόροι του Αγροτικού τομέα τέλος που είναι χωριστοί έχουν τις δικές τους προτεραιότητες. Το κλειδί όμως για το σύνολο της προσπάθειας είναι να μπορεί να υλοποιηθεί με οικονομική αποτελεσματικότητα και να κινητοποιεί παράλληλα σημαντικούς πόρους του ιδιωτικού τομέα ώστε να έχουμε μία πολύ μεγάλη επίπτωση στο ΑΕΠ στις θέσεις εργασίας στα εισοδήματα των ανθρώπων στα δημόσια έσοδα και όλα αυτά να μας οδηγήσουν στην πυροδότηση ενός ενάρετου ανατροφοδοτούμενου κύκλου οικονομικής ανάπτυξης.