Οικονομία

Έτσι θα δουλεύουν στο εξής οι δημόσιοι υπάλληλοι λόγω κορωνοϊού

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε ότι στόχος είναι να προστατευτούν οι ζωές των εργαζόμενων και των πολιτών που συναναστρέφονται με το δημόσιο και η εύρυθμη λειτουργία του.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος ανέλυσε το σχέδιο λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών, από εδώ και στο εξής με δεδομένο την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα. Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός τόνισε ότι, στόχος είναι να προστατευτούν οι ζωές εργαζόμενων και πολιτών που συναναστρέφονται με το δημόσιο, καθώς και η εύρυθμη λειτουργία του.

Τρεις βάρδιες στο δημόσιο

Ο υπουργός εξήγησε πως ήδη εφαρμόζεται το μοτίβο των τριών βαρδιών στην προσέλευση και αναχώρηση των υπαλλήλων, προκειμένου να μην υπάρχουν φαινόμενα συνωστισμού. Παράλληλα, τόσο υπάλληλοι όσο και πολίτες που θέλουν να εξυπηρετηθούν, πρέπει απαραιτήτως να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις.

Τι θα γίνει με τις ευπαθείς ομάδες

Αναφορικά με τους υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δεν προβλέπεται να δουλεύουν “backoffice”, δηλαδή σε τμήματα που δεν σχετίζονται με την εξυπηρέτηση κοινού, ενώ όπως διευκρίνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, όπου υπάρχει η δυνατότητα και είναι απαραίτητο θα εφαρμοστεί η τηλεργασία. Επίσης εργαζόμενοι, οι γιατροί των οποίων, επιβεβαιώνουν πως κάτι τέτοιο κρίνεται επιβεβλημένο, θα μπορούν να μείνουν στο σπίτι τους με ειδική άδεια.

“Αυτό που μας νοιάζει είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής”, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών. Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνεννόησης με τον υπουργό Εργασίας, για να ισχύσει και στον ιδιωτικό τομέα ό, τι ισχύει και στο δημόσιο, ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε πως είμαστε έτοιμοι για πρόσθετα μέτρα, θα το παρακολουθήσουμε. Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι αυτή τη εβδομάδα θα γίνονται αιτήσεις στους δήμους για την πρόσληψη 9.474 ανθρώπων για την καθαριότητα των σχολείων με 5 χιλιαδες από αυτούς να δουλεύουν με πλήρη απασχόληση.

Ευπαθείς ομάδες – Αναλυτικά τι θα ισχύσει

Έκτακτα μέτρα στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 ως προς την οργάνωση του τόπου εργασίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που δημοσιεύθηκε χθες σε ΦΕΚ. Ειδικότερα, η παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76), αντικαθίσταται ως εξής:

  • Ο εργοδότης δύναται με απόφασή του να καθορίζει ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας.
  •  Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δύνανται να εργάζονται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, κατόπιν αιτήματός τους, που διατυπώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή γραπτού μηνύματος κινητού τηλεφώνου.
  • Ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το εν λόγω αίτημα, εφόσον η εργασία δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.
  •  Σε περίπτωση που δεν καθίσταται εφικτή η εφαρμογή των οριζομένων στις περ. (β) και (γ), ο εργοδότης λαμβάνει μέτρα, ώστε ο αιτών εργαζόμενος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα να μην παρέχει εργασία για την εκτέλεση της οποίας έρχεται σε επαφή με κοινό.
  • Σε περίπτωση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό, ο εργοδότης, ως ύστατο μέτρο προστασίας του εργαζομένου-αιτούντος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, θέτει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή για χρονικό διάστημα έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.
  • Με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, ορίζονται αφενός μεν η έννοια των ευπαθών ομάδων έναντι των συνεπειών μετάδοσης του COVID-19 αφετέρου δε κάθε ιατρικό πιστοποιητικό που πρέπει να προσκομίζει ο αιτών εργαζόμενος στον εργοδότη προς απόδειξη της συμπερίληψής του στις ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να εφαρμοστούν οι περ. (β) έως και (ε).

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, μπορεί να παρατείνεται ο χρόνος εφαρμογής του παρόντος και να ρυθμίζεται κάθε σχετική και αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του.

Στις περιπτώσεις που ο εργοδότης, παρά το αποδεδειγμένο αίτημα του εργαζομένου, δεν εφαρμόζει την παρούσα διάταξη, συμπεριλαμβανομένης της διαδοχικής σειράς των επιμέρους βημάτων εφαρμογής της, επιβάλλεται πρόστιμο, ύψους 5.000 ευρώ, για κάθε παράβαση. Τέλος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ορίζονται οι αρμόδιες αρχές και η διαδικασία για τη διαπίστωση της παράβασης, καθώς και για την επιβολή και την είσπραξη του προστίμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο