Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, απέρριψε σήμερα, Κυριακή 23 Αυγούστου, την ανακοίνωση περί κατάπαυσης του πυρός που έκανε η κυβέρνηση της Τρίπολης, θεωρώντας ότι πρόκειται για «τέχνασμα» αφού, όπως υποστηρίζει, οι αντίπαλες δυνάμεις κινητοποιούνται στις γραμμές του μετώπου, στο κέντρο της χώρας. Ο εκπρόσωπος του LNA, Άχμεντ Μισμάρι, είπε ότι:
“Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός είναι έτοιμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης εναντίον των θέσεών του στην πόλη Σύρτη ή στην Τζούφρα, στα νότια”.
Η δήλωση του Μισμάρι είναι το πρώτο σχόλιο εκ μέρους του LNA μετά την ανακοίνωση για κατάπαυση του πυρός και την έκκληση να ξαναρχίσει η παραγωγή πετρελαίου που έκανε την Παρασκευή ο Φάγεζ αλ Σάρατζ, ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Τρίπολης. «Η πρωτοβουλία που υπέγραψε ο Σάρατζ είναι διαφημιστικό κόλπο. Υπάρχει συγκέντρωση δυνάμεων και μεταφέρεται εξοπλισμός για να στοχοθετηθούν οι δυνάμεις μας στη Σύρτη», είπε. «Αν ο Σάρατζ ήθελε κατάπαυση του πυρός θα απέσυρε τις δυνάμεις του, δεν θα τις προωθούσε προς τις μονάδες μας στη Σύρτη», πρόσθεσε.
Ο Μισμάρι δεν έκανε καμία αναφορά για την ανακοίνωση περί κατάπαυσης του πυρός που εξέδωσε την Παρασκευή ο Αγκίλα Σάλεχ, ο επικεφαλής του κοινοβουλίου, που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη. Η επιρροή του Σάλεχ έχει αυξηθεί, σε σύγκριση με τον διοικητή του LNA Χαλίφα Χάφταρ, αφότου η GNA, με τη βοήθεια της Τουρκίας, ανάγκασε τις δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης να αποσυρθούν από τα περίχωρα της Τρίπολης, τον Ιούνιο.
Την τελευταία πενταετία η Λιβύη είναι διχασμένη μεταξύ δύο αντίπαλων στρατοπέδων, στα ανατολικά και τα δυτικά. Ο LNA στηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία. Από τον Ιούνιο δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Στο παρελθόν και οι δύο αλληλοκατηγορούνταν ότι παραβίαζαν τις εκεχειρίες και τις χρησιμοποιούσαν για να επανεξοπλιστούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17 Αυγούστου, οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και του Κατάρ, Χουλουσί Ακάρ και Xαλίντ Μπιν Μοχάμαντ αλ Ατίγια, καθώς και ο Γερμανός ΥΠ ΕΞ Χάικο Μάας είχαν επισκεφθεί την Τρίπολη σε μια προσπάθεια επίτευξης εκεχειρίας στη διαιρεμένη Λιβύη.
Την ίδια μέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε για τις συγκρούσεις στη Λιβύη και τη Συρία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας. Το Κρεμλίνο πρόσθεσε την ανάγκη να γίνουν πραγματικά βήματα προς μια βιώσιμη εκεχειρία. Επίσης, σημείωσε ότι και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχυθούν οι αντιτρομοκρατικές προσπάθειες στη Συρία.