Πως Να

Πώς να βάψω το σπίτι μόνος μου

Βάψιμο σπιτιού: Μπορεί να φαντάζει δύσκολο αλλά φτάνει να προσέξει κανείς δύο με τρία σημεία.

Το να βάψει κανείς το σπίτι μόνος του, μπορεί να ακούγεται καλή ιδέα αλλά υπάρχουν κάποια tips που θα  βοηθήσουν ώστε το αποτέλεσμα να είναι αυτό που ζητά ο καθένας ενώ αξίζει να τονίσουμε πως δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις και υλικά. Οι απαραίτητοι «σύμμαχοι» είναι η όρεξη, ο αρκετός ελεύθερος χρόνος και η καλή διάθεση.

Μπορεί η απόφαση να βαφτεί το σπίτι να έγκειται στο ότι θέλει ανακαίνιση ή στο ότι επιθυμεί κανείς να προβεί σε μια αλλαγή. Και μπορεί κάποιος εύκολα αλλά και οικονομικά να δοκιμάσει να ολοκληρώσει μόνος του το βάψιμο του σπιτιού. Το μόνο σίγουρο βέβαια, είναι ότι πρέπει να εφοδιαστούμε με τα κατάλληλα χρώματα και εργαλεία.

Και να αναφέρουμε πως μπορεί κανείς να θέλει να κάνει μια αλλαγή πριν ξεκινήσει η νέα χρονιά αλλά οι… ειδικοί λένε πως ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι οι καλύτεροι μήνες που μπορούμε να επιλέξουμε για το βάψιμο του σπιτιού μας. Η υγρασία είναι περιορισμένη, το καλοκαίρι που ακολουθεί μειώνει τις πιθανότητες βροχής, ενώ ο ήπιος καιρός θα μας επιτρέψει να εργαστούμε χωρίς να εξαντληθούμε από τη ζέστη.

Για αρχή καθαρίζουμε τους τοίχους καλά αλλά διεξοδικά περνώντας την επιφάνεια που θέλουμε να βάψουμε με ένα στεγνό πανάκι καθαρισμού. Με αυτόν τον τρόπο, θα απομακρύνουμε τη σκόνη από τους τοίχους αποτελεσματικά. Έπειτα βουτάμε το ρολό στο ειδικό επικλινές δοχείο κάνοντας απαλές κινήσεις ώστε αυτό να «πάρει» αρκετή βαφή για να μην στάζει και να καλυφθεί ομοιόμορφα.

Προκειμένου πάντως, να διαλέξουμε με σιγουριά τη σωστή απόχρωση, δεν έχουμε παρά να βάψουμε μια μικρή επιφάνεια του τοίχου. Το αφήνουμε για δύο με τρεις μέρες ώστε να δούμε πώς φαίνεται διαφορετικές ώρες της ημέρας, παρατηρώντας το πάντα σε σχέση με τα έπιπλα και το φωτισμό του χώρου.

Και ας θυμόμαστε ότι ξεκινάμε το βάψιμο κάνοντας κινήσεις σε μορφή W, απλώνοντας την μπογιά στον τοίχο ώστε να φύγει η περισσότερη ποσότητα. Στη συνέχεια, με κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, συμπληρώνουμε τα εσωτερικά σημεία του W. Τέλος, καλό είναι να ξεκινήσουμε το πρωί για να εκμεταλλευτούμε το φυσικό φως και για να είμαστε και πιο ξεκούραστοι. Αρχίζουμε πάντα το βάψιμο από το ταβάνι και στη συνέχεια βάφουμε τους πλαϊνούς τοίχους αφήνοντας ξύλινες επιφάνειες, όπως πόρτες για το τέλος. Αν χρειαστεί, περνάμε και δεύτερο χέρι αν και πολλές φορές αρκεί και ένα.