Οι οργισμένες διαδηλώσεις επιστρέφουν στο Ιράκ, που εδώ και ένα χρόνο ζει σε ρυθμούς εξέγερσης. Η αλλαγή κυβέρνησης τον Μάιο δεν φαίνεται να έχει ως αποτέλεσμα την πολιτική σταθερότητα σε μια χώρα που από την επέμβαση των ΗΠΑ το 2003 μέχρι και σήμερα έχει αλλάξει πολλές κυβερνήσεις και δεν έχει επιστρέψει στην ομαλότητα. Αυτήν τη φορά οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν από τις δολοφονίες αντικυβερνητικών ακτιβιστριών τις προηγούμενες μέρες που παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν οι δράστες, αλλά οι δολοφονίες συνεχίστηκαν, όπως μετέδωσε το Reuters.
Να παραιτηθεί η τοπική κυβέρνηση
Διαδηλωτές στην πόλη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ, έβαλαν φωτιά στο τοπικό γραφείο του κοινοβουλίου, την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούσαν, με πραγματικά πυρά, στον αέρα για να απωθήσουν το πλήθος. Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί αξιώνοντας το ιρακινό κοινοβούλιο να αποπέμψει τον κυβερνήτη της επαρχίας, αφού δύο ακτιβίστριες σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν σε τρεις διαφορετικές επιθέσεις από άγνωστους ενόπλους αυτήν την εβδομάδα.
Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ, ενώ οι διαδηλωτές πέταξαν εναντίον του βόμβες μολότοφ.
Η ακτιβίστρια Ρεχάμ Γιακούμπ, που είχε ηγηθεί πολλών κινητοποιήσεων γυναικών κατά το παρελθόν, σκοτώθηκε την Τετάρτη και άλλοι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ένοπλοι, που επέβαιναν σε μια μηχανή, κραδαίνοντας πολυβόλα, άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου της.
Ήταν το τρίτο περιστατικό αυτήν την εβδομάδα, κατά το οποίο ένοπλοι στοχοθέτησαν κάποιον αντικυβερνητικό πολιτικό ακτιβιστή, μετά τη δολοφονία μιας άλλης ακτιβίστριας και τον τραυματισμό 4 ανθρώπων, σε ένα ξεχωριστό περιστατικό.
Η δολοφονία της Ταχσίν Οσάμα
Το κύμα βίας ξεκίνησε όταν η Ταχσίν Οσάμα δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας διαδηλώσεις στους δρόμους που διήρκησαν τρεις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση πραγματικών πυρών εναντίον των διαδηλωτών, οι οποίοι πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον της κατοικίας του κυβερνήτη, ενώ απέκλεισαν και κεντρικούς δρόμους.
Ο πρωθυπουργός Μουσταφά αλ Καντίμι απέπεμψε τον αρχηγό της αστυνομίας της Βασόρας και τους επικεφαλής ασφαλείας τη Δευτέρα και διέταξε να διεξαχθεί έρευνα για τη βία. Αυτό ηρέμησε τους διαδηλωτές ωσότου η δολοφονία της Γιακούμπ να τους στείλει πίσω στους δρόμους.