Θλίψη έχει προκαλέσει στην Κέρκυρα ο αιφνίδιος θάνατος ενός βρέφους μόλις τεσσάρων μηνών. Το μωρό έφυγε από τη ζωή την ώρα που κοιμόταν σε ξενοδοχείο του νησιού. Αιτία του θανάτου του είναι σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, Ιωάννη Αϊβατίδη «το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου των βρεφών» ή αλλιώς “το σύνδρομο της κούνιας”.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιατροδικαστής, δεν υπάρχουν ευρήματα που να οδηγούν σε πνιγμό από γάλα ή κακώσεις, οι οποίες να παραπέμπουν σε εγκληματική ενέργεια.
Όπως έγινε γνωστό, η μητέρα του βρέφους νοσηλεύεται σε κατάσταση σοκ, στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας. Η ίδια είναι νοσηλεύτρια στην Αγγλία και προσπάθησε να κάνει αναζωογόνηση του βρέφους μαζί με γιατρό, ο οποίος κλήθηκε να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Στο βρέφος έγινε και τεστ κορωνοϊού, για λόγους διαγνωστικού για τον επαναπατρισμό της σωρού, αλλά και για λόγους ασφάλειας του προσωπικού στην ιατροδικαστική υπηρεσία. Τοπικά μέσα της Κέρκυρας αναφέρουν ότι το τεστ ήταν αρνητικό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ιατροδικαστική εξέταση εντόπισε έντονη «υποξυγοναιμία» δηλαδή έντονα μειωμένη, προθανάτια οξυγόνωση του αίματος και «άνοση νυχιών». Αυτό το εύρημα οδηγεί τον ιατροδικαστή στο συμπέρασμα ότι η πιθανότερη αιτία θανάτου να είναι το λεγόμενο «σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου» που σχετίζεται με την θέση του ύπνου του μωρού και το οποίο συναντάται συχνότερα στα αγοράκια (το μωρό ήταν αγοράκι).
Tο περιστατικό συνέβη σε ξενοδοχείο στον Άγιο Γεώργιο Αργυράδων. Πρόκειται για μια ακόμα υπόθεση που σχετίζεται με νεκρό βρέφος και προκαλεί αίσθηση καθώς μια πολύ νεαρή ψυχή έφυγε από τη ζωή. Ενδεικτικά θυμίζουμε την τραγωδία στην Κοζάνη όταν πέθανε ένα βρέφος μόλις 40 ημερών, το οποίο μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο τη περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης, το παιδί ήταν ήδη νεκρό όταν έφτασε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί κατέβαλαν κάθε είδους προσπάθεια προκειμένου να επαναφέρουν στη ζωή το βρέφος, αν και αυτό δεν κατέστη δυνατό. Το άτυχο βρέφος γεννήθηκε στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, ενώ είχε ήδη παρουσιάσει προβλήματα υγείας. Στο νοσοκομείο έσπευσε και κλιμάκιο της Ασφάλειας Κοζάνης, ώστε να διερευνήσει όλα τα ενδεχόμενα, χωρίς, μέχρι στιγμής, να προκύπτει κάποιο εμφανές στοιχείο για τα αίτια θανάτου του μωρού.
Τι είναι “το σύνδρομο της κούνιας”:
Το σύνδρομο αυτό (SIDS) αναφέρεται εξ ορισμού στον απροσδόκητο θάνατο ενός βρέφους (σπάνια μικρού παιδιού), κατά τον οποίο η αιτία του θανάτου δεν είναι λόγω του ιστορικού (π.χ. προηγούμενες σοβαρές ασθένειες.), ούτε προσδιορίζεται με την νεκροψία. Ο αιφνίδιος θάνατος, παρά την μείωση σε πολλές χώρες κατά 30 έως 50 τοις εκατό, συνεχίζει ακόμα να είναι υπεύθυνος για τους περισσότερους από τους θανάτους στην παιδική ηλικία.
Το σύνδρομο δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Για περισσότερα από εκατό χρόνια ψάχνουμε την αιτία για αυτό. Όπως συμβαίνει με πολλές ασθένειες, πιθανόν να εμπλέκονται διάφοροι παράγοντες στην εκδήλωση αυτής της φοβερής κατάστασης. Ακολουθούν οι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο:
- Πρόωρα με χαμηλό βάρος γέννησης
- Πολλαπλές γεννήσεις με μικρά διαστήματα μεταξύ των κυήσεων
- Αρκετές ουρολοιμώξεις στη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
- Χαμηλή βαθμολογία Apgar κατά τη γέννηση (δηλαδή, αμέσως μετά τη γέννησή του, το παιδί πάει άσχημα), με ακόλουθη εισαγωγή του σε εντατική μονάδα νεογνών
- Συχνές εισαγωγές στο νοσοκομείο για σοβαρές λοιμώξεις
- Περιστατικά SIDS στην οικογένεια
- Κατανάλωση ναρκωτικών από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
- Μεγαλύτερο κίνδυνο έχουν επίσης τα μωρά που έχουν ήδη περάσει μια επικίνδυνη κατάσταση στο παρελθόν (οξεία απειλητική για τη ζωή περίπτωση). Με αυτό εννοούμε ότι το παιδί βρέθηκε σε κατάσταση λιποθυμίας , με χλωμό δέρμα, να μην αναπνέει κανονικά, και με την άμεση αντιμετώπιση από τους γονείς υπήρξε βελτίωση.
- Επίσης, ένα βραδύ ξύπνημα από τον ύπνο, μειωμένη κινητικότητα, και υψίσυχνο κλάμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο.
- Μια συγκεκριμένη διαταραχή στο ρυθμό της καρδιάς (σύνδρομο παρατεταμένου QT) υπάρχει υποψία ότι συνδέεται με θύματα SIDS, όπως επίσης και οι άπνοιες κατά τον ύπνο.