Κόσμος

Νέα πρόκληση Ερντογάν μετά την Αγιά Σοφιά

Μονή της Χώρας: Μετά την Αγιά Σοφιά ο Τούρκος πρόεδρος μετατρέπει σε μουσουλμανικό τέμενος ένα ακόμη μνημείο με μοναδικής ομορφιάς ψηφιδωτά.

Προκλήσεων συνέχεια από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος μετά την Αγιά Σοφιά μετατρέπει σε τζαμί ένα ακόμη μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για τη Μονή της Χώρας («Εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα») στην Κωνσταντινούπολη. Η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς, και είχε γίνει μουσείο το 1958, ωστόσο το 2019 είχε εκδοθεί απόφαση από το Ανώτατο Τουρκικό Δικαστήριο να μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος.

Η απόφαση αυτή δεν είχε εφαρμοστεί μέχρι και σήμερα που εκδόθηκε το προεδρικό διάταγμα. Το πρωί της Παρασκευής 21 Αυγούστου δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ, με το οποίο θα ξεκινήσει η μετατροπή της άμεσα. Αυτό σημαίνει πως τα μοναδικής ομορφιάς ψηφιδωτά της θα καλυφθούν.

Ακολουθεί το διάταγμα:

Ποια είναι η Μονή της Χώρας:

Η Μονή της Χώρας, γνωστή σήμερα ως Καριγιέ Τζαμί, υπήρξε ελληνικό χριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη που μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά το 16ο αιώνα. Από το 1958 λειτουργεί ως μουσείο, ωστόσο μετά την απόφαση του τουρκικού Ανώτατου Δικαστηρίου το 2019 και την έκδοση ΦΕΚ στις 21 Αυγούστου 2020 αναμένεται να μετατραπεί άμεσα σε τέμενος. Η μονή χτίστηκε στη θέση της σημερινής συνοικίας Εντιρνέ Καπού, νότια του Κεράτιου κόλπου και σε κοντινή απόσταση από τα Θεοδοσιανά τείχη. Το μνημείο σήμερα είναι γνωστό με το όνομα Μουσείο Χώρας. Ο κύριος ναός δεν είναι επισκέψιμος αφού βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης. Επίσης το εξωτερικό του ναού είναι καλυμμένο για εργασίες αναστήλωσης.

Η πρώιμη ιστορία της μονής δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα. Η παράδοση που τη συνοδεύει τοποθετεί την ίδρυσή της τον 6ο αιώνα από τον Άγιο Θεόδωρο, ενώ έχει αποδοθεί και στον Κρίσπο, γαμπρό του αυτοκράτορα Φωκά (7ος αι.). Σήμερα έχει αποδειχθεί πως ο ναός χτίστηκε το διάστημα 1077-81 από την πεθερά τού Αλεξίου Α΄ Κομνηνού Μαρία Δούκαινα, στη θέση παλαιότερων κτισμάτων που χρονολογούνται τον 6ο και 9ο αιώνα. Υπέστη σοβαρή φθορά, πιθανώς εξαιτίας σεισμού, και επισκευάστηκε το 1120 από τον Ισαάκιος Κομνηνός. Ο Θεόδωρος Μετοχίτης συνέβαλε στην ανακαίνισή της (1316-21) και ήταν υπεύθυνος για την προσθήκη του εξωνάρθηκα, του νότιου παρεκκλησίου, καθώς και για το διάκοσμο του ναού που περιλάμβανε αξιόλογα ψηφιδωτά και τοιχογραφίες. Επιπλέον, κληροδότησε στη μονή σημαντική περιουσία, χτίζοντας παράλληλα νοσοκομείο και δωρίζοντας σε αυτή την αξιόλογη συλλογή βιβλίων του, με αποτέλεσμα να προσελκύσει αργότερα σημαντικούς λογίους.