Πολιτική

Συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου: Κατατέθηκαν στη Βουλή τα κείμενα – Μαζί και η συμφωνία με την Ιταλία

Συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου: Κατατέθηκαν στη Βουλή τα κείμενα των συμφωνιών με Αίγυπτο και Ιταλία. Δείτε τι περιλαμβάνουν. Πότε πάνε για ψήφιση.

Στη Βουλή κατατέθηκαν οι συμφωνίες με Ελλάδα και Αίγυπτο, όπως είχε ανακοινώσει σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Τη Δευτέρα οι δύο συμβάσεις θα συζητηθούν σε δύο ξεχωριστές συνεδριάσεις των μελών της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας. Την Τετάρτη 26 Αυγούστου θα εισαχθούν προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια, κατά πάσα πιθανότητα, σε μια κοινή συνεδρίαση.

Δείτε το κείμενο της Συμφωνίας με την Αίγυπτο εδώ

Δείτε το κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης για τη Συμφωνία εδώ

Δείτε το κείμενο της Συμφωνίας με την Ιταλία εδώ

Δείτε το κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης για τη Συμφωνία εδώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση στην Ολομέλεια να υπάρξουν και παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών αφού οι δύο συμβάσεις αφορούν κρίσιμα ζητήματα. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα φέρει άμεσα για ψήφιση τις δύο συμφωνίες στη Βουλή, ενώ το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο πέρασε τη συμφωνία με ταχείες διαδικασίες. Στόχος της κυβέρνησης είναι μετά την έγκριση της, η Συμφωνία με την Αίγυπτο να σταλεί στον ΟΗΕ για δημοσίευση.

Εν τω μεταξύ, μια άλλη εξέλιξη που υπάρχει είναι ότι τη Δευτέρα στην αρμόδια επιτροπή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα ενημερώσει για την κατασκευή νέου φράχτη και τη συντήρηση του υφιστάμενου στον Έβρο.

Τι δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας στο σημερινό briefing

«Πρώτο briefing μετά από μία σύντομη διακοπή μιας εβδομάδας κατά τοn φετινό Αύγουστο. Ένας σύντομος Αύγουστος. Και διαφορετικός. Ένας Αύγουστος που η χώρα μας αντιμετωπίζει ταυτόχρονα πολλαπλές, σοβαρές, εξωγενείς προκλήσεις. Την τουρκική προκλητικότητα, την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και τις συνέπειές της στην οικονομία και την κοινωνία. Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί δύο μέτρα και δύο σταθμά», τόνισε αρχικά ο Στέλιος Πέτσας.

«Δεν μπορεί η προσέγγιση της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία. Αναφέρθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία και επανέλαβε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Παρουσίασε στους ομολόγους του, τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, ανέλυσε τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης και επανέλαβε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία», συνέχισε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι: «Όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Δεν παίζουμε το παιχνίδι της στρατιωτικοποίησης που επιδιώκει η Τουρκία, αλλά απαντάμε με ψυχραιμία, επιχειρησιακή ετοιμότητα και εθνική αυτοπεποίθηση στις προκλήσεις. Ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας, ενημερώνουμε φίλες χώρες, κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους. Η Ελλάδα παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας».

Με αυτή την πολιτική αρχών, «διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε τις συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Συμφωνίες απολύτως συμβατές με το Δίκαιο της Θάλασσας, οι οποίες κατατίθενται σήμερα και θα εισαχθούν προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τη Δευτέρα 24 Αυγούστου με την προοπτική της κύρωσής τους από την Ολομέλεια την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο