Λίγο μετά τη τηλεδιάσκεψη των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τεκταινόμενα στη Λευκορωσία, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί σε «άμεση αποκλιμάκωση και αποφυγή οποιασδήποτε περαιτέρω χρήσης βίας κατά πολιτών».
«Η Ελλάδα παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στη Λευκορωσία και εκφράζεται πλήρως από τη δήλωση της ΕΕ, 11ης τρέχοντος, στη συνέχεια των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου», επισημαίνει σε ανακοίνωσή το υπουργείο Εξωτερικών.
«Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση και αποφυγή οποιασδήποτε περαιτέρω χρήσης βίας κατά πολιτών».
Επισημαίνει δε, ειδικότερα, «την ανάγκη σεβασμού της ελευθερίας της έκφρασης και της προστασίας των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των μέσων μαζικής επικοινωνίας και ενημέρωσης», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ με ομόφωνη απόφαση των «27» θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε «πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην εκλογική νοθεία και την καταστολή των διαδηλώσεων» στη Λευκορωσία.
Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τόνισε -μεταξύ άλλων- πως η ΕΕ είναι στο πλευρό του λαού της Λευκορωσίας, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τη βία και την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες.
«Η κατάσταση στη Λευκορωσία είναι ολοένα και πιο ανησυχητική. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη στον λαό της χώρας… στεκόμαστε στο πλευρό σας», είπε μεταξύ άλλων ο Μισέλ, τονίζοντας στη συνέχεια πως η Ευρώπη δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών, κατά το οποίο ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, φαίνεται να εξασφαλίζει πάνω από το 80% των ψήφων.
«Οι εκλογές δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Δεν αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμα. Η βία που ακολούθησε ήταν σοκαριστική και μη αποδεκτή. Ζητάμε ανεξάρτητη έρευνα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κυρώσεις σε αξιωματούχους της Λευκορωσίας αποφάσισε η ΕΕ
Την επιβολή κυρώσεων σε σημαντικό αριθμό ατόμων που σχετίζονται με τη βία και την καταστολή στη Λευκορωσία ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.
Στις δηλώσεις του, ο Μισέλ τόνισε μεταξύ άλλων πως η ΕΕ είναι στο πλευρό του λαού της Λευκορωσίας, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τη βία και την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες και έχει οδηγήσει σε τουλάχιστον τρεις θανάτους. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς τη Ρωσία να μην εμπλακεί στρατιωτικά στην υπόθεση, υπογραμμίζοντας πως η κρίση δεν είναι γεωπολιτική, αλλά αφορά εθνικό θέμα.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μέσω του λογαριασμού του στο Τwitter είχε υπογραμμίσει ότι «το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η βία πρέπει να σταματήσει και πρέπει να ξεκινήσει ένας ειρηνικός και περιεκτικός διάλογος».
Από την πλευρά του, ο ανώτατος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα πως ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο «στερείται δημοκρατικής νομιμότητας» έπειτα από μια εκλογική νίκη που δεν αναγνωρίζεται. Οι δηλώσεις του έγιναν σε δημοσιογράφους στην πόλη Σανταντέρ της Ισπανίας.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου συζητήθηκε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος στις δηλώσεις του εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στις τουρκικές κινήσεις.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε: «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το θέμα και οι σχέσεις μας με την Τουρκία τέθηκαν από διαφορετικά κράτη-μέλη. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά στις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε το Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».
Τι δήλωσε η Μέρκελ για την Ανατολική Μεσόγειο
Την ανησυχία της για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών για τη Λευκορωσία. «Θέλουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης», επεσήμανε η Γερμανίδα Καγκελάριος, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη της όσον αφορά στα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή.
Σύμφωνα με τη Μέρκελ, η Γερμανία ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου σε ό, τι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κι επισήμανε ότι πρέπει να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος που είχε σταματήσει το 2016. Τέλος, παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε τον Σεπτέμβριο αναφέροντας ότι η Σύνοδος θα εμβαθύνει στις σχέσεις με την Τουρκία.