Την πιστή και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό COVID-19 κατά την διάρκεια της επιστροφής των εκδρομέων με τα πλοία της ακτοπλοΐας ζήτησε εκ νέου ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, στη διάρκεια σύσκεψης με την ηγεσία και τους Διοικητές των Περιφερειακών Διοικήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Από τα ως τώρα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι οι κατά τόπους Λιμενικές Αρχές της χώρας την τελευταία περίοδο έχουν πραγματοποιήσει χιλιάδες ελέγχους και έχουν επιβάλλει περισσότερα από 650 πρόστιμα.
Οι έλεγχοι αυτοί συνεχίζονται κανονικά τόσο κατά την επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών, όσο και κατά την διάρκεια του πλου των πλοίων.
Ο κ. Πλακιωτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή διαχειρίστηκε ως τώρα το μείζον θέμα της πιστής εφαρμογής των μέτρων κατά του COVID-19 και κάλεσε τους Διοικητές του Λιμενικού Σώματος να εστιάσουν την προσοχή τους στην επιστροφή των εκδρομέων εφαρμόζοντας αυστηρά τα σχετικά πρωτόκολλα. Τέλος, για άλλη μια φορά το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή καλεί τους επιβάτες των πλοίων της ακτοπλοΐας που επιστρέφουν από τις διακοπές τους να τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, ενώ τους ζητεί να συνεργάζονται με τα στελέχη του, καθώς και με τα πληρώματα των πλοίων προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό όχι μόνο την δική τους υγεία, αλλά και την υγεία των γύρω τους.
Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτική, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Χριστιάνα Καλογήρου, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Λ.Σ., Θεόδωρος Κλιάρης, οι Α’ και Β’ Υπαρχηγοί Υποναύαρχοι Λ.Σ., Κωνσταντίνος Πουλής και Νικόλαος Ισάακογλου, ο Γενικός Επιθεωρητής Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Υποναύαρχος Λ.Σ., Γεώργιος Αλεξανδράκης, καθώς και οι Κλαδάρχες Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και οι Διοικητές των Περιφερειακών Διοικήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Ακολουθούν οι οδηγίες και τα μέτρα για τους επιβάτες:
- Θερμομέτρηση και συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο. Το ερωτηματολόγιο – Έντυπο προ-επιβίβασης εντοπισμού επιβάτη (Covid-19) είναι διαθέσιμο στα πρακτορεία και σε online μορφή, στις σελίδες των ακτοπλοϊκών εταιρειών ή στην επίσημη σελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας.
- Διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου.
- Η χρήση καμπίνας θα γίνεται από 1 άτομο εκτός των περιπτώσεων που ταξιδεύει οικογένεια (οπότε επιτρέπεται μέχρι 4 άτομα στην ίδια καμπίνα) ή ΑΜΕΑ με τον/την συνοδό τους.
- Χρήση μάσκας από τους επιβάτες – συνίσταται η υφασμάτινη – στους εσωτερικούς χώρους και στο κατάστρωμα των πλοίων.
- Στην περίπτωση των αεροπορικών καθισμάτων θα γίνεται ειδική διάταξη ώστε να υπάρχουν κενά καθίσματα δίπλα, εμπρός και πίσω από το κατειλημμένο κάθισμα.
- Για τις γραμμές Ελλάδας – Ιταλίας, θα ισχύει επίσης θερμομέτρηση και υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας πριν τον απόπλου.
- Εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και χρήση αντισηπτικών.
Ποια τα μέτρα που λαμβάνονται από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες:
- Καθορισμός του μέγιστου αριθμού επιβατών σε κάθε πλοίο στο 80% της συνολικής χωρητικότητας, όπως αυτή ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας, ή 85% στην περίπτωση που το πλοίο διαθέτει και καμπίνες.
- Η ακτοπλοϊκή εταιρεία έχει ευθύνη να θερμομετρά τους επιβάτες πριν την είσοδο στο πλοίο και να διατηρεί το ειδικό έντυπο προ-επιβίβασης για 2 μήνες από την ημέρα παραλαβής του.
- Όλα τα μέλη του πληρώματος πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα.
- Ενημέρωση των επιβατών για τα νέα μέτρα πρόληψης τόσο με έντυπα φυλλάδια του ΕΟΔΥ όσο και με ενημερωτικά και ηχητικά μηνύματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
- Ειδική εκπαίδευση όλων των μελών του πληρώματος για να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες και τα μέτρα πρόληψης.
- Τοποθέτηση αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου και εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας.
- Ενδελεχής καθαριότητα και απολύμανση των πλοίων.
- Κλιματισμός και αερισμός των εσωτερικών χώρων των πλοίων.
- Δυνατότητα διαχείρισης ύποπτου περιστατικού που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων απομόνωση σε ειδικό χώρο μέσα στο πλοίο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι με υγειονομική υποστήριξη, και ιχνηλάτηση επαφών.
- Αυξημένη προσοχή και εφαρμογή κανόνων λειτουργίας στα σημεία εξυπηρέτησης επιβατών μέσα στο πλοίο όπως εστιατόρια, μπαρ, σαλόνι και τραπεζαρίες.