Στα 13,7 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η ζημιά για την ιταλική οικονομία, το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με υπολογισμό της εμπορικής ένωσης Confcommercio.
Η οικονομική ζημιά από την ιδιαίτερα μειωμένη παρουσία τουριστών, θα ανέλθει το φετινό καλοκαίρι σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Ο υπολογισμός αφορά στον τζίρο που προβλέπεται ότι θα προκύψει, συνολικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Πάντως, η μεγαλύτερη ζημιά οφείλεται κυρίως στην «εξαφάνιση» των ξένων, εύπορων τουριστών.
Επίσης, στα μεγάλα ξενοδοχεία πέντε αστέρων, η πτώση των κρατήσεων άγγιξε το 80%, ενώ σε ό,τι αφορά τους ξένους έφτασε το 92% σε σχέση με την ίδια περσινή περίοδο. Πρόκειται για χιλιάδες Ρώσους, Κινέζους, Αμερικανούς, Ιάπωνες, Αυστραλούς και Βραζιλιάνους τουρίστες οι οποίοι, τα περασμένα χρόνια κατέκλυζαν τα ιταλικά θέρετρα (όπως την Ταορμίνα της Σικελίας και το Σορέντο της Καμπανίας) αλλά και «πόλεις της τέχνης», όπως την Ρώμη, την Βενετία, την Νάπολη και την Φλωρεντία.
Η ιταλική εμπορική ένωση προσθέτει ότι τους τελευταίους πέντε μήνες, η χώρα έχασε εννέα εκατομμύρια διανυκτερεύσεις τουριστών και ότι πλήττεται άμεσα, φυσικά, και ο τομέας του «made in italy», με τη γνωστή παραγωγή ενδυμάτων, αξεσουάρ και τροφίμων. Η οικονομική ζημιά, για τους συγκεκριμένους τομείς, αναμένεται φέτος να αγγίξει τα 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία
Ύφεση ρεκόρ καταγράφουν πολλές χώρες, τόσο εντός Ευρώπης όσο και εκτός, με αποτέλεσμα να παρατηρείται έντονο πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία την ώρα που πτώση σημειώνουν οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές με τους επενδυτές να είναι ανήσυχοι. Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, ΗΠΑ και Γερμανία είναι μερικές χώρες που έχουν οικονομικά προβλήματα λόγω της εξάπλωσης του φονικού ιού.
Από την άλλη, η ανάκαμψη της οικονομίας σε όλον τον κόσμο θα έρθει γρηγορότερα αν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, όταν κυκλοφορήσει, γίνει διαθέσιμο σε όλους, ως δημόσιο αγαθό, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπρεγέσους.
Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συζήτησης με μέλη του Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν, στις ΗΠΑ, υπό τον συντονισμό του τηλεοπτικού δικτύου NBC, πριν από λίγες ημέρες. Στην ίδια συζήτηση, ο διευθυντής του τμήματος αντιμετώπισης επειγόντων του ΠΟΥ, ο Μάικλ Ράιαν, ρωτήθηκε για το εμβόλιο που αναπτύσσουν οι Ρώσοι. «Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά», απάντησε.