Ελλάδα

Μελίνα Μερκούρη: Αφιέρωμα στη μεγάλη ηθοποιό στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Αλεξανδρείας

Μελίνα Μερκούρη: Φέτος κλείνουν 100 χρόνια από τη γέννηση της μεγάλης ηθοποιού και 25 χρόνια από το θάνατό της, και το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Αλεξάνδρειας τιμάει τη μνήμη της με ένα αφιέρωμα.

Φέτος κλείνουν 100 χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη και εικοσιπέντε χρόνια από το θάνατό της. Η διεθνούς φήμη Ελληνίδα ηθοποιός σημάδεψε με την καλλιτεχνική της πορεία την πολιτιστική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, ενώ με την κοινωνική και πολιτική της δράση άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην ιστορία της χώρας. Ο χώρος του πολιτισμού οφείλει πολλά στην Μελίνα Μερκούρη, καθώς ως υπουργός Πολιτισμού ενίσχυσε όσο κανείς άλλος τις τέχνες και την πρόσβαση του κοινού σε αυτές.

Ως φόρος τιμής στο πρόσωπό της, η ΛΕΣΧΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ δημιούργησε ένα ολιγόλεπτο οπτικοακουστικό αφιέρωμα, το οποίο θα προβληθεί στο πλαίσιο της νέας θεματικής “Focus on women”- ταινίες που σχετίζονται με το γυναικείο φύλο, η οποία εντάσσεται φέτος στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αλεξάνδρειας, που θα πραγματοποιηθούν στο χρονικό διάστημα 27-30 Αυγούστου.

Η ανακοίνωση του υπουργείο Πολιτισμού για το έτος Μελίνα Μερκούρη

Στις 18 Ο​κτωβρίου 2019, μπαίνουμε στο έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη. Της διεθνούς σταρ του κινηματογράφου και του θεάτρου, της αγωνίστριας της Δημοκρατίας, της πολιτικού, της μακροβιότερης υπουργού Πολιτισμού, της μεγάλης Ελληνίδας.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά από τον θάνατό της, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακηρύσσει το 2020 ως έτος Μελίνας Μερκούρη. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη.

Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στη γυναίκα που χαρακτηρίστηκε “η τελευταία Ελληνίδα θεά”, αλλά δεν επαναπαύθηκε σε αυτόν τον τίτλο. Παρά τη διεθνή αναγνώριση που είχε ως ηθοποιός, η Μελίνα Μερκούρη σε όλη της τη ζωή έδινε μάχες. Μάχες εναντίον της δικτατορίας και αγώνες για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Παράλληλα με αυτές τις μάχες, η Μελίνα χάραξε μια επιθετική πολιτική πολιτιστικής διπλωματίας και δημιούργησε σημαντικούς θεσμούς που εξακολουθούν να υπάρχουν έως σήμερα, όπως η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, τα ΔΗΠΕΘΕ, αλλά και μεγάλα έργα, όπως η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας.

Η απώλειά της υπήρξε τεράστια για τον ελληνικό πολιτισμό. Η απουσία της παραμένει αισθητή και μεγάλη. Τη θυμόμαστε και τιμούμε τη μνήμη και την προσφορά της.​