Ελλάδα

Κορωνοϊός Πάρος: Επιστολή – έκκληση του δημάρχου στον Κικίλια

Κορωνοϊός Πάρος: Ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Ι. Κωβαίος έστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας με την οποία απευθύνει έκκληση για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί.

Με επιστολή του ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Ι. Κωβαίος απευθύνει έκκληση προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί εξαιτίας του κορωνοϊού. Ο δήμαρχος του νησιού καλεί τον υπουργό να αποσαφηνίσει άμεσα την κατάσταση που επικρατεί στην Πάρο με τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί.

Ακόμα, ο κ. Κωβαίος, στην επιστολή του, περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, καθώς, όπως αναφέρει, οι τουρίστες φεύγουν ενώ οι επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση μετά από τα όσα έχουν συμβεί. Ο κ. Κωβαίος κάνει λόγο για άδικα και καταστροφικά μέτρα που ελήφθησαν, καθώς δεν είναι σαφές εάν όλοι όσοι εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, είναι σαφές ότι προσβλήθηκαν στην Πάρο.

«Η αβεβαιότητα και ο φόβος έχουν κυριαρχήσει και στους επισκέπτες και στους μόνιμους κάτοικους», τονίζει ο δήμαρχος, σημειώνοντας μάλιστα ότι «απειλούνται η κοινωνική συνοχή του νησιού μας, η αξιοπιστία των τοπικών κλιμακίων υγείας καθώς και η εγκυρότητα των θεσμών».

Ο δήμαρχος της Πάρου υπογραμμίζει ακόμη ότι το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας «λειτούργησε καταστροφολογικά για το νησί, το οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αδειάσει από επισκέπτες, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία». Ο κ. Κωβαίος, ακόμη, ζητεί την άμεση παρέμβαση του υπουργού Υγείας ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο που έχει διαμορφωθεί.

Δείτε την επιστολή του δημάρχου εδώ

Εν τω μεταξύ, ευχάριστα είναι τα νέα από τα αποτελέσματα των τεστ σε επιβάτες πλοίων που έφτασαν την Κυριακή 16 Αυγούστου σε Πειραιά και Ραφήνα. Κανένας επιβάτης από τα νησιά δεν βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν στα λιμάνια από τα κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ, στο πλαίσιο σχετικής δράσης που στόχο είχε τον περιορισμό του κινδύνου διασποράς των μολύνσεων.

Η λήψη έγινε από το ρινοφάρυγγα και αναλύθηκε με την μέθοδο PCR. Η ανταπόκριση των πολιτών στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής ήταν μεγάλη, καθώς και στα δύο λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας διενεργήθηκαν, από τα εξειδικευμένα κλιμάκια ιατρών και νοσηλευτών και με την πολύτιμη συνδρομή των εθελοντών, πάνω από 300 δειγματοληπτικοί επιδημιολογικοί έλεγχοι.

Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις Λιμενικές Αρχές του Πειραιά και της Ραφήνας καθώς και με την Δημόσια Υγεία της Περιφέρειας Αττικής. Με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και με δεδομένο ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται το μεγαλύτερο ποσοστό επιστροφής των εκδρομέων, προγραμματίζεται από τον ΙΣΑ και την Περιφέρεια Αττικής να βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά (Πύλη Ε1), από αύριο και κάθε μέρα, ένα εξειδικευμένο κλιμάκιο ιατρών και νοσηλευτών το οποίο θα διενεργεί, σε εθελοντική βάση, ελέγχους σε επιβάτες που επιστρέφουν και εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα όπως βήχα και πυρετό.