Κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρξει από τη σημερινή μείωση των κρουσμάτων, επισημαίνουν οι ειδικοί. Μπορεί τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού να έπεσαν σήμερα για πρώτη φορά εδώ και πέντε ημέρες από τα 200, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει επανάπαυση.
Άλλωστε, συνηθίζεται μετά το Σαββατοκύριακο να υπάρχει μια μικρή μείωση των κρουσμάτων. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες. Συν τοις άλλοις, οι επιστήμονες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τους ασυμπτωματικούς φορείς του φονικού ιού.
Συγκεκριμένα, σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς στην Ελλάδα, ο καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, προχώρησε σε μια τρομακτική πρόβλεψη. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν έως και 15.000 άνθρωποι, οι οποίοι δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι.
Τον παραπάνω προβληματισμό έρχεται να εντείνει και το γεγονός ότι πολύ από τους ασυμπτωματικούς ασθενείς είναι νέοι, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες έχουν μετατραπεί σε «εστία υπερμετάδοσης» μετρώντας τον μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων της χώρας μας.
«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και ειδικά νέοι και φυσικά αυτοί αποτελούν πηγή του ιού που μπορούν να μολύνουν όσους βρίσκονται κοντά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα, δε, με τον κ. Δερμιτζάκη, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ, το γεγονός ότι τα κρούσματα κινούνται σε αριθμούς από 150 έως 250 σημαίνει ότι έχουμε σταθεροποίηση, και αυτό συνεπάγεται με σταθερή μετάδοση και όχι αυξημένη.
150 νέα κρούσματα σήμερα
Σήμερα Δευτέρα ανακοινώθηκαν 150 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Είναι ο μικρότερος αριθμός κρουσμάτων τις τελευταίες πέντε μέρες αφού κατά μέσο όρο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούσαν καθημερινά τα 200.
Οι περιοχές με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι και σήμερα η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Η πρώτη με 46 και η δεύτερη με 30. Όπως ανακοίνωσε και ο ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7.222, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. Από αυτά τα 1692 (23.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3394 (47.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Συνολικά 23 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 7 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 52.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 230 θανάτους συνολικά στη χώρα. 81 (35.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ρεπορτάζ του Mega για τα αυξημένα κρούσματα σε ανήλικους
Δείτε αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή και των 150 κρουσμάτων:
- 17 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- 8 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- 46 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής , εκ των οποίων 14 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 30 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Βοιωτίας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου ,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κυκλάδων,
- 7 κρούσματα στη Λάρισα,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, τα οποία συνδέονται με γνωστή συρροή