Νέα μέτρα ισχύουν από σήμερα Δευτέρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά, ενώ δεν αποκλείονται και περαιτέρω ρυθμίσεις το επόμενο διάστημα. Το επιδημιολογικό προφίλ της χώρας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, με τα περισσότερα κρούσματα να εντοπίζονται σε Θεσσαλονίκη και Αττική. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η γενικευμένη χρήση μάσκας είναι ένα απαραίτητο μέσο, ενώ αναφέρουν πως η τηλεργασία θα είναι ένα απαραίτητο μέτρο το επόμενο διάστημα.
Τι αναφέρει ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος
Όπως ανέφερε καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, «κάθε εβδομάδα πλέον είναι κρίσιμη. Πρέπει να γίνει υλοποίηση των μέτρων και από την πολιτεία και από εμάς προκειμένου να δούμε ύφεση η οποία θα φανεί έπειτα από δέκα μέρες, είπε και πρόσθεσε ότι το νόσημα έχει πλέον περάσει στους νέους. Φοβάμαι ότι θα δούμε και άλλα βαριά περιστατικά».
Οι προτάσεις του καθηγητή Γώγου
Ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες αυτή τη στιγμή, όπως μεταφέρει το in.gr.
«Δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες εκτός από την ευλαβική τήρηση των μέτρων» επισήμανε ο κ. Γώγος ως προς τους τρόπους προστασίας και πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει αρκετή διασπορά σε νέους ανθρώπους, στις νεανικές ηλικίες».
Όσον αφορά τη χρήση μάσκας ο κ. Γώγος (Θέμα Fm) συνέστησε «καθολική χρήση και σε κλειστούς χώρους και σε συγχρωτισμό σε ανοιχτούς χώρους», ενώ δεν απέκλεισε «αναγκαστικά μέτρα σε περιοχές που είναι στο κόκκινο».
«Ό,τι μέτρα και να πάρουμε η μάσκα είναι το κυρίαρχο μέτρο» υποστήριξε ο κ. Γώγος και ανέφερε πως «πρέπει να δούμε το θέμα της τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό. Αυτό είναι ένα από τα ζητούμενα του χειμερινού εξαμήνου. Πρέπει να το προτείνουμε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των εργαζομένων στους κλειστούς χώρους».
Ο κ. Γώγος μιλώντας νωρίτερα στο MEGA είχε υπογράμμισε ότι «δεν έγινε καλή συμμόρφωση του πληθυσμού στις οδηγίες. Η αύξηση των μέτρων έχει να κάνει με τη μη τήρηση των προηγούμενων. Προέχει να καταλάβουν όλοι ότι η τήρηση των νέων μέτρων είναι αναγκαία για να «σπάσει» η διασπορά του ιού. Είμαστε σε δύσκολο σημείο, η κατάσταση βρίσκεται στο ‘κόκκινο’».
Η σύσταση για χρήση μάσκας είναι ισχυρή, ιδιαίτερα από όσους γυρίζουν από τις διακοπές τους και έρχονται σε επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευπαθής ομάδας του πληθυσμού.
«Φαίνεται ότι είμαστε στην αρχή του δεύτερου κύματος»
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος (MEGA) αναφέρθηκε στην πορεία του κοροναϊό στη χώρα σημειώνοντας ότι «φαίνεται ότι είμαστε στην αρχή του δεύτερου κύματος. Το πόσο ψηλό θα είναι, τι ορμή θα έχει, θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά μας. Τα μέτρα επαρκούν εφόσον τηρηθούν. Αν τα τηρήσουμε πιστεύω ότι θα δούμε αναστροφή, αλλά όχι σε μία δύο εβδομάδες, θα χρειαστούν περισσότερες. Πρέπει να το θυμόμαστε αυτό».
«Ο αριθμός των θετικών δεν θα παραμείνει σταθερός. Ή θα ανέβει ή θα κατέβει. Αν αρχίσουν οι αριθμοί να ανεβαίνουν θα πρέπει να αλλάξουν οι όροι που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Αν αρχίζουν να κατεβαίνουν τότε θα πάμε στα σχολεία κανονικά όπως προβλέψαμε με μάσκα και αποστάσεις. Τα παιδιά από το καλοκαίρι όταν λειτούργησε το σχολείο, η συμπεριφορά τους και η προσαρμογή τους ήταν καλύτερες από το αναμενόμενο. Οι νέοι και τα παιδιά συμπεριφέρονται καλά», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα βρίσκονται σε ισχύ τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.
Συγκεκριμένα, από σήμερα ισχύουν τα εξής:
1. Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
2. Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου. Άρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:
- η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
- οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,
- οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.
3. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
4. Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορονοϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.
5. Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορονοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.
Στη νέα δέσμη μέτρων περιλαμβάνονταν και αυτά που είχαν άμεση ισχύ (από τις 15 Αυγούστου) και αφορούσαν στα τοπικά «lockdown» σε Πάρο και Αντίπαρο. Στα δύο νησιά των Κυκλάδων και μέχρι τις 24 Αυγούστου έχει εφαρμοστεί:
- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.
- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
- Ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.
Παράταση έως τις 24 Αυγούστου των επιπρόσθετων μέτρων δόθηκε και στον Πόρο που ήταν ήδη σε καθεστώς ειδικών μέτρων, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων έχει μεταφερθεί τα μεσάνυχτα αντί για τις 11:00 που ίσχυε.