Η Ρωσία όπως φαίνεται επιθυμεί να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μιας και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open TV και του Θανάση Αυγερινού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεχτεί πρόταση εκ μέρους του προέδρου Πούτιν να μεσολαβήσει στις σχέσεις Άγκυρας – Αθήνας αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Θανάση Αυγερινού, η πρόταση πρωτοδιατυπώθηκε με την μορφή νύξης κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν στα τέλη Ιουλίου ο πρόεδρος Βαλντιμίρ Πούτιν με τον Ελληνας πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Μόσχα δηλαδή προσέφερε να αξιοποιήσει την ειδική σχέση που έχουν Πούτιν-Ερντογάν, ώστε να βολιδοσκοπήσει τη τουρκική ηγεσία, προκειμένου να αναλάβει η ρωσική διπλωματία δράση.
Διπλωματικές πηγές λένε ότι δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, πρόκειται για ευγενική υπενθύμιση ότι η πρόταση της Μόσχας είναι «ζωντανή». Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικής πλευράς δεν υπάρχει συνέχεια.
Το Oruc Reis ξανά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα
Την ίδια στιγμή το Oruc Reis μπαινοβγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, κάτι που δυναμιτίζει τις προσπάθειες για διάλογο. Έτσι το τουρκικό σεισμογραφικό φαίνεται πως άλλαξε, για μια ακόμα φορά, πορεία και κινείται, σύμφωνα με τον χάρτη, προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Προς το παρόν κινείται με χαμηλή ταχύτητα και εάν συνεχίσει στην ίδια πορεία, θα εισέλθει ξανά, σε λίγες ώρες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Και να αναφέρουμε πως το πλοίο αφού έφτασε στο βορειοανατολικό άκρο της θαλάσσιας περιοχής που έχει δεσμεύσει με παράνομη Navtex η Τουρκία, έστρεψε δυτικά νοτιοδυτικά, χαράσσοντας πορεία για την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως μετέδωσε ο Alpha.
Σημειώνεται πως το πρωί της Κυριακής (16 Αυγούστου), το Oruc Reis είχε αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και έπλεε εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Παράλληλα, το Σάββατο (15 Αυγούστου) έγινε γνωστό ότι επιστρέφει στη βάση του Ακσάζ η τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» που συνόδευε το Oruc Reis.
Φαίνεται πως το «Κεμάλ Ρέις» έχει υποστεί σοβαρές μετά την επακούμβηση με τη φρεγάτα «Λήμνος» και χρήζει επισκευής. Σημειώνεται πως η φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ έγραφε πως μετά τα τελευταία γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο, το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύουν πλέον οκτώ τουρκικά πολεμικά από πέντε πλοία που είχε μέχρι πρότινος.