Στη Βαρσοβία βρέθηκε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο μετά από επισκέψεις που πραγματοποίησε στην Τσεχία, τη Σλοβενία και την Αυστρία, τις προηγούμενες ημέρες. Σε συνέντευξή του στην Πολωνία δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν την κατάσταση στη Λευκορωσία, χωρίς να πάρει θέση για τις καταγγελίες που γίνονται για νοθεία και παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Τι δήλωσε
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν την κατάσταση στη Λευκορωσία μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές της περασμένης εβδομάδας και την καταστολή των κινητοποιήσεων που ακολούθησε, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο.
«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», είπε ο Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαρσοβία. Ο Πολωνός ομόλογός του, Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, σχολίασε ότι οι πιθανές κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Λευκορωσία θα στοχεύουν μόνο υψηλόβαθμους αξιωματούχους.
Το Μινσκ παραμένει συνδεδεμένο με την ΕΕ
Στο μεταξύ, το ρωσικό πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας, το Μινσκ παραμένει δεσμευμένο στον διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Βρυξέλλες εξετάζουν την πιθανότητα να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία, σε απάντηση για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων κατά τις οποίες τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες συνελήφθησαν.
Το καθεστώς στη Λευκορωσία έχει καταφύγει στην καταστολή
Χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, όταν ανακοινώθηκε η αμφιλεγόμενη νίκη του Αλεξάντρ Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές.
Το βράδυ της Πέμπτης η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε 1.000 άτομα όμως πολλοί άνθρωποι λένε ότι συγγενείς και φίλοι τους εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι διαδηλώσεις ήταν βίαιες, με τους αστυνομικούς να ξυλοφορτώνουν διαδηλωτές ακόμη και στο δρόμο, μπροστά στις κάμερες.
Καταγγελίες για παραβίαση δικαιωμάτων
Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις έχουν συγκεντρώσει πολλές μαρτυρίες για περιστατικά αστυνομικής βίας και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολλοί διηγούνται ότι τους στέρησαν το νερό, τον ύπνο, ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν ηλεκτροσόκ και τους έκαιγαν με τσιγάρα, ότι τους ξυλοφόρτωναν.
Η αντίπαλος του Λουκασένκο, η ακτιβίστρια Σβετλάνα Τιχονόβσκαγια, που από την Τρίτη βρίσκεται στη Λιθουανία, κατηγόρησε τις αρχές ότι έχουν προκαλέσει στη χώρα «λουτρό αίματος» και απηύθυνε έκκληση να γίνουν νέες – ειρηνικές – διαδηλώσεις.
Το κύμα διαμαρτυρίας μεγαλώνει
Την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι Λευκορώσοι εντάσσονται στο κύμα διαμαρτυρίας. Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση εργαζομένων σε πολλές επιχειρήσεις, εργοστάσια, πολιτιστικούς οργανισμούς.
Από την πλευρά του χθες ο Λουκασένκο αρνήθηκε ότι έχει διαφύγει από τη χώρα ενώ σε μια σπάνια δήλωση, ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε συγγνώμη για την αστυνομική βία. Η κυβέρνηση τώρα δηλώνει έτοιμη για διάλογο με άλλες χώρες σε σχέση με τις εκλογές. Η ΕΕ πάντως ήδη αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος όσων παραποίησαν τα αποτελέσματα των εκλογών.