Κόσμος

Έκρηξη Βηρυτός: Έκκληση του ΟΗΕ για συλλογή 564 εκατομμυρίων δολαρίων για βοήθεια στο Λίβανο

Έκρηξη Βηρυτός: Η ενέργεια αυτή αποσκοπεί στην αποκατάσταση νοσοκομείων και σχολείων και την παροχή στέγης για τα θύματα και τους αστέγους.

Έχουν περάσει δέκα ημέρες μετά τη φονική έκρηξη που κατέστρεψε την πόλη της Βηρυτού και σκότωσε 171 ανθρώπους, ενώ άφησε πίσω της 6.500 τραυματίες, και ο ΟΗΕ έκανε έκκληση για συλλογή χρημάτων ύψους 565 εκατομμυρίων δολαρίων ως βοήθεια για τον Λίβανο. Σκοπός της ενέργειας αυτής είναι η κάλυψη των εκτάκτων αναγκών στη λιβανική πρωτεύουσα. Ειδικότερα, πρόκειται για τη χρηματοδότηση υπέρ της αποκατάστασης νοσοκομείων και σχολείων και την παροχή στέγης για τα θύματα και τους αστέγους που προκάλεσε η τεράστια έκρηξη στο λιμάνι, όπου βρίσκονταν αποθηκευμένοι πολλοί τόννοι νιτρικού αμμωνίου.

“Το έργο της ανοικοδόμησης της ζωής των κατοίκων και της επούλωσης μίας καταστροφής τέτοιου μεγέθους μόλις έχει ξεκινήσει”, εκτίμησε από τον ΟΗΕ η Νατζάτ Ρότσντι, μία από τους συντονιστές για την ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο. Η ίδια κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην διστάσει να βάλει το χέρι της στο πορτοφόλι, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη “την απίστευτη γενναιοδωρία των Λιβανέζων απέναντι στους Σύρους και τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες”.

Πάνω από 15 δισεκατομμύρια δολάρια η ζημιά – Περισσότερα από τα μισά νοσοκομεία της Βηρυτού είναι εκτός λειτουργίας

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν ανακοίνωσε πως το ύψος των ζημιών που προκάλεσε η καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι ξεπερνά τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. «Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις απώλειες μετά την έκρηξη στο λιμάνι ξεπερνούν τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια», επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Λιβάνου, σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε, σύμφωνα με τον λογαριασμό Twitter της προεδρίας.

Περισσότερα από τα μισά νοσοκομεία της Βηρυτού, μεταξύ αυτών τρία από τα μεγαλύτερα, είναι «εκτός λειτουργίας», έγινε σήμερα γνωστό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οκτώ ημέρες μετά την έκρηξη που ισοπέδωσε μέρος της πρωτεύουσας του Λιβάνου. Μετά την αξιολόγηση της κατάστασης σε 55 κλινικές και νοσοκομεία στη Βηρυτό, «γνωρίζουμε πως λίγο παραπάνω από 50% των εγκαταστάσεων αυτών είναι εκτός λειτουργίας», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπρέναν, ο περιφερειακός διευθυντής εκτάκτων καταστάσεων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο. Τρία μεγάλα νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και άλλα τρία δεν λειτουργούν πλήρως, σύμφωνα με τον ίδιο.