Αποκλιμάκωση της έντασης με απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι ο βασικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζεται και δεν πρόκειται να ξεκινήσει κανέναν διάλογο με την Τουρκία «με κανονιοφόρους φρεγάτες και άλλα πολεμικά πλοία να περιπολούν στο Αιγαίο». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «βασικός στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι να πάμε σε αποκλιμάκωση της έντασης.
Δεν μπορούμε, παρότι είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε, να κάνουμε την οποιαδήποτε συζήτηση υπό το καθεστώς εκβιασμού με κανονιοφόρους φρεγάτες και άλλα πολεμικά πλοία να περιπολούν στο Αιγαίο και να υπάρχουν πράξεις, οι οποίες προσβάλλουν την εθνική μας κυριαρχία. Απέναντι σε αυτούς που νομίζουν ότι θα φανούμε εύκαμπτοι απέναντι στις τουρκικές πιέσεις, απαντάμε με σταθερή φωνή και λέμε ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζεται, είναι εδώ για να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε απειλή και θέλει να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα με σταθερότητα και μέσα σε ένα πλαίσιο σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της ηρεμίας στην περιοχή».
Τόνισε δε ότι «ο Ερντογάν πρέπει να αποσύρει τα τουρκικά πλοία από την νοτιοανατολική Μεσόγειο, να ξαναβάλει στο λιμάνι της Αττάλειας το Ορούτς Ρέις και να έρθει στο τραπέζι του διαλόγου με λογική διαπραγμάτευσης και όχι παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.
Τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, αναγνωρίζεται από όλους τους παίκτες, κι αυτή είναι η διεθνής πρακτική, αλλά και το πνεύμα και το γράμμα του νόμου» συμπληρώνοντας ότι «εμείς δε θέλουμε να πάμε σε διάλογο μετά από οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή. Κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά δυσχερές για να αρθούν οποιεσδήποτε ενστάσεις και από τις δυο πλευρές. Για αυτό ζητάμε την απόσυρση των τουρκικών πλοίων από το Αιγαίο. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συζητήσουμε μέσα από στρατιωτικές απειλές ή με το φόβο ενός λάθους σε μια ενδεχόμενη συμπλοκή. Το να έχεις πολλά πλοία συγκεντρωμένα σε μια μικρή περιοχή ή να έχεις καθημερινές υπερπτήσεις οπλισμένων αεροπλάνων από την τουρκική πλευρά και την αντίστοιχη απάντηση από την ελληνική πλευρά δεν είναι κάτι που καλλιεργεί ένα πνεύμα διαλόγου. Αν νομίζει ο Ερντογάν ότι από τη μια μπορεί να λέει ό,τι θέλει στο εσωτερικό του ακροατήριο και να καλλιεργεί ένα πολεμικό κλίμα μέσα από τις ένοπλές του δυνάμεις και μετά να στέλνει ένα μήνυμα ότι είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε κάποιο διάλογο, δείχνει ότι αυτή η πρόσκληση είναι προσχηματική».
Αναφορικά με το έκακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 16:00 μέσω τηλεδιάσκεψης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του για έναν και μόνο λόγο: Για να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι «η Ευρώπη δεν πρόκειται να παίξει απέναντι στα παιχνίδια της Τουρκίας, τα παιχνίδια έντασης και πολέμου που καλλιεργεί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Αν η Τουρκία συνεχίσει αυτή την πολιτική της προκλητικότητας, της επιθετικότητας και της διασάλευσης της ειρήνης, τότε η πόρτα των Βρυξελλών, η πόρτα της Ε.Ε. θα είναι κλειστή για τις τουρκικές φιλοδοξίες» και πρόσθεσε ότι «εμείς πάμε στο Συμβούλιο για να πετύχουμε μιαν καθαρή θέση της Ε.Ε. Αυτό που λέμε στους συνομιλητές μας είναι ότι αν η Ε.Ε δε στείλει ένα καθαρό μήνυμα δε θα είναι πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης, γιατί τότε η Ευρώπη θα πρέπει να απολογηθεί στους πολίτες της, όταν βλέπουν ότι ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. απειλείται και δεν μπορεί να σταθεί αλληλέγγυα και με αυτή τη λογική περιμένουμε και τις προτάσεις από τον κ. Μπορέλ , ο οποίος έχει ήδη πει ότι θα σχεδιάσει το πλαίσιο των κυρώσεων που θα προτείνει προς το ευρωπαϊκό συμβούλιο για να υιοθετηθούν απέναντι στην Τουρκία.
Πάντως, όπως δήλωσε ο ίδιος, το κλίμα αυτή τη στιγμή είναι ότι η Ευρώπη συμπαρίσταται στην Ελλάδα και αντιλαμβάνεται πλήρως την επιχειρηματολογία που παρουσιάζει η ελληνική πλευρά. «Δε θέλουμε να μείνουμε μόνο στο επίπεδο των διμερών συνομιλιών και ανακοινώσεων ή στα καλά λόγια, αλλά θέλουμε να εκφραστεί με θεσμικό τρόπο από τα όργανα της Ε.Ε. Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, όπως είναι αυτή τη στιγμή η Τουρκία. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που επικοινωνεί και με τους σημαντικούς παίκτες της Μεσογείου, όπως με την Αίγυπτο που υπογράψαμε τη συμφωνία για την ΑΟΖ, το Ισραήλ, με το οποίο έχουμε καλλιεργήσει μια στρατηγική σχέση, βεβαίως με όλους τους παίκτες της Ε.Ε και με τις ΗΠΑ». Ωστόσο, επισήμανε ότι η θέση των ΗΠΑ θα φανεί μετά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Αμερικάνο ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, αν και μέχρι στιγμής τα μηνύματα που έχουν έρθει είναι υποστηρικτικά των ελληνικών θέσεων.