Αλλάζει ξανά πορεία το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis, το οποίο κατευθύνεται και πάλι προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες στις 5:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης 13 Αυγούστου άλλαξε κατεύθυνση, για ακόμα μια φορά, ακολουθώντας παράλληλη πορεία σε σχέση με την προηγούμενη όπου είχε μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Μάλιστα, συνεχίζει να συνοδεύεται από τον μικρό στολίσκο πολεμικών πλοίων.
Υπενθυμίζεται πως κατά τις 7.20 το απόγευμα της Τετάρτης 12 Αυγούστου το Oruc Reis εξήλθε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και συνέχισε να κινείται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Την ίδια ώρα, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες της κρατικής τηλεόρασης, η ελληνική παρουσία στην περιοχή θα ενισχυθεί περαιτέρω με περισσότερες φρεγάτες. Παράλληλα, επικρατεί διπλωματικός “πυρετός” από την ελληνική πλευρά, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να επιδίδονται σε σειρά επαφών με ξένους ομολόγους τους.
Αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά από τη συνομιλία του με τον κ. Μητσοτάκη, προανήγγειλε ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσία της στη Μεσόγειο για να δείξει ότι «το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό». Χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι οι τουρκικές κινήσεις προκαλούν ένταση στην περιοχή. Κάλεσε, δε, την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο.
Σε υψηλούς τόνους είχε προηγηθεί και το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη, που προειδοποίησε ότι «καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη».
“Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές. Παραμένουμε σταθεροί στην προσήλωσή μας στη Διεθνή Νομιμότητα και στη δύναμη της διπλωματίας να επιλύσει ακόμη και τα πιο σύνθετα ζητήματα. Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα. Όμως, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας. Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί” ανέφερε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.
Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης τις προηγούμενες ημέρες είχε έναν μαραθώνιο συζητήσεων, καθώς μετά την ενημέρωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μίλησε και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Aμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Επίσης, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Γιόσι Αμράνι, συναντήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι κύριοι Παναγιωτόπουλος και Αμράνι συζήτησαν «τις περιφερειακές εξελίξεις καθώς και τις προκλήσεις ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, από τις κλιμακούμενες, αποσταθεροποιητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας».