Έκτακτη συνάντηση θα έχουν την Παρασκευή 14 Αυγούστου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών: «Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί την Παρασκευή 14 Αυγούστου, στη Βιέννη, με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μάικλ Πομπέο. Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας».
Όπως είναι αναμενόμενο, οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας. Και να θυμίσουμε πως την αμερικανική υποστήριξη σε έναν διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία εξέφρασε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, με την ευκαιρία συνάντησης την οποία είχε με τον κο Δένδια. Μάλιστα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα επεσήμανε ότι είναι θέμα αρχής για τις ΗΠΑ η ενθάρρυνση των κρατών για ειρηνική επίλυση της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Οι ΗΠΑ ζητούν να σταματήσει άμεσα τις δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο
Επίσης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις δραστηριότητες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο. Και εξέφρασε για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις ενέργειες της Άγκυρας. Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».