Επτά μέρες μετά από τη στιγμή που άλλαξε για πάντα την πρωτεύουσα του Λιβάνου, οι πολίτες της Βηρυτού συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τους νεκρούς από τη φονική έκρηξη και να υποσχεθούν ότι δεν θα ξεχάσουν.
Στις 18:08 την Τρίτη, οι καμπάνες των εκκλησιών ήχησαν και τα τεμένη κάλεσαν ταυτόχρονα από τα μεγάφωνά τους για την προσευχή, την ώρα ακριβώς που η τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού ισοπέδωνε την πρωτεύουσα του Λιβάνου, την 4η Αυγούστου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
Η έκρηξη προκάλεσε τον θάνατο 171 ανθρώπων, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 6.000 άνθρωποι, να μείνουν άστεγοι σχεδόν 300.000 άνθρωποι και προκάλεσε πολιτικό σεισμό, που οδήγησε στη πτώση της κυβέρνησης.
Στην είσοδο του λιμανιού, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι ντυμένοι στα λευκά, με κάποιους εξ αυτών να έχουν έρθει από το Γκεμαϊζέ, μια συνοικία που καταστράφηκε από την έκρηξη.
Πλακάτ με όλα τα θύματα που θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμια
Κρατώντας πλακάτ όπου αναγράφονταν σε καθένα από αυτά το όνομα ενός θύματος, η εθνικότητά του και ένας πράσινος κέδρος, το σύμβολο του Λιβάνου, οι συγκεντρωμένοι στάθηκαν προσοχή την ώρα ακριβώς που σημειώθηκε η έκρηξη. Κάποιοι έκλαιγαν, κάποιοι μόλις που συγκρατούσαν τα δάκρυά τους.
Σε μια μεγάλη οθόνη προβάλλονταν εικόνες από την έκρηξη και τις σκηνές πανικού που ακολούθησαν στις συνοικίες, οι οποίες βρίσκονται κοντά στο λιμάνι, και διαλύθηκαν.
«Δεν θα πενθήσουμε, δεν θα φορέσουμε μαύρα προτού θάψουμε την εξουσία», είπε ένας εκ των ομιλητών.
Όσο περνάει ο καιρός έρχονται στο φως νέες αποκαλύψεις ότι οι Αρχές γνώριζαν για την νιτρική αμμωνία Όπως αποκαλύπτεται, έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας σχετικά με γεγονότα που οδήγησαν στην έκρηξη περιελάμβανε αναφορά σε ιδιωτική επιστολή που εστάλη στον πρόεδρο Μισέλ Αούν και τον πρωθυπουργό Χασάν Ντιάμπ με ημερομηνία 20 Ιουλίου.
Ενώ το περιεχόμενο της επιστολής δεν περιλαμβανόταν στην έκθεση που είδε το Reuters, ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε ότι συνόψισε τα πορίσματα δικαστικής έρευνας, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χημικές ουσίες έπρεπε να ασφαλιστούν άμεσα.
«Υπήρχε κίνδυνος το υλικό αυτό, εάν κλαπεί, να χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατική επίθεση» δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Στο τέλος της έρευνας, ο Γενικός Εισαγγελέας ετοίμασε μια έκθεση που στάλθηκε στις αρχές» είπε, αναφερόμενος στην επιστολή που εστάλη στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο από τη Γενική Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, η οποία επιβλέπει την ασφάλεια λιμένων. «Τους προειδοποίησα ότι αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει τη Βηρυτό αν εκραγεί» πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε στη σύνταξη της επιστολής