“Θα ξαναέχουμε καταστροφές στην Εύβοια” τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Λέκκας σχολίασε τις πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή σε οχτώ ανθρώπους -ανάμεσά τους και ένα μωρό- υπογραμμίζοντας πως είναι καταστροφές που αναπτύχθηκαν σε μεγάλο γεωγραφικό εύρος, περίπου 400 χιλιόμετρα, καθώς τόσο καταλαμβάνουν οι τρεις λεκάνες των ποταμών.
«Σε κάθε λεκάνη υπάρχει διαφορετικό είδος επιπτώσεων, διαφορετικές καταστροφές» είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ο καθηγητής σημείωσε πως στο μόνο που μπορούμε να επέμβουμε είναι στη μείωση της τρωτότητάς μας: «Ο κίνδυνος, που είναι το ίδιο το φαινόμενο, δε μπορούμε να τον αποφύγουμε. Είναι μέσα στις φυσικές διαδικασίες. Αυτό που μπορούμε να βελτιώσουμε είναι η τρωτότητα, είτε αφορά έργα υποδομής είτε τη δική μας παρουσία στο περιβάλλον».
Σχετικά με τις πλημμύρες είπε ότι ακόμα διερευνούν πως εκδηλώνονται τα φαινόμενα, ώστε να βρεθούν τα αίτια ενώ προέβλεψε πως στην περιοχή θα υπάρξουν ξανά καταστροφές. «Στο Λήλαντα ποταμό θα ξαναγίνει. Γιατί αποστραγγίζει λεκάνη, η οποία πλημμυρίζει περίπου κάθε 10 χρόνια. Εκεί θα έχουμε καταστροφές. Στο δέλτα του ποταμού έχουν αναπτυχθεί οικιστικοί ιστοί. Έχει αναπτυχθεί ολόκληρη πόλη. Ή θα πρέπει να γκρεμίσουμε όλες τις κατασκευές, ή θα περιμένουμε πάντα αυτές τις καταστροφές. Ένα ολόκληρο οικοσύστημα πιέζεται ή αν όχι εξαφανίζεται».
Ακόμη για τις πολιτικές ενέργειες τόνισε ότι «δε μπορούν να νομιμοποιούν αυθαίρετες κατασκευές εκεί είναι η αχίλλειος πτέρνα μας». “Δεν είμαστε προετοιμασμένοι για το τι πρέπει να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως είμαστε για τους σεισμούς. Δεν υπάρχει αντίληψη κινδύνου στις πλημμύρες. Αν χρησιμοποιούμε λάθος το 112 θρηνούμε θύματα» κατέληξε.
Αυτές είναι οι αιτίες που οδήγησαν στην καταστροφή:
Χθες μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας τόνισε ότι η «φύση εκδικείται όταν ο άνθρωπος επεμβαίνει αλόγιστα». Σύμφωνα με τον καθηγητή οι κύριοι λόγοι για την τραγωδία με τους οκτώ νεκρούς στην Εύβοια είναι:
- Οι αυθαίρετοι οικισμοί στην εκβολή ποταμού, νομιμοποιημένοι στο πέρασμα του χρόνου από την πολιτεία.
- Τα καμένα δάση και περιοχές που αδυνατούσαν να εμποδίσουν τα νερά.
- Το μέγεθος της έντασης του ίδιου του καιρικού φαινομένου.
Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας, κατά 1,5 μέτρο υψηλότερα από το 2009 έφτασε η στάθμη των νερών του ποταμού Λίλαντα στην Εύβοια αποκαλύπτοντας έτσι και τη σφοδρότητα του φαινομένου. Το ύψος της βροχόπτωσης έφτασε ενδεχομένως και τα 350 χιλιοστά σε σύγκριση με τα 150 της προηγούμενης πλημμύρας. «Εκεί πάντα θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα καθώς στις εκβολές του ποταμού έχει δημιουργηθεί οικιστική περιοχή. Είναι αυθαίρετες κατασκευές που στη συνέχεια νομιμοποιήθηκαν και θα δημιουργούν πάντα πρόβλημα στην περιοχή» είπε.