Ελλάδα

Όρουτς Ρέις: Κινείται εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Όρουτς Ρέις: Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το ερευνητικό σκάφος. Κινείται στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Βγήκε το Όρουτς Ρέις από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και κινείται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, δυνάμει της παράνομης NAVTEX που είναι σε ισχύ μέχρι τις 23 Αυγούστου. Από τις 19:20 το απόγευμα της Τετάρτης το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis φαίνεται πως βρίσκεται εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στην βορειανατολική πορεία που έχει χαράξει από το βράδυ της Τρίτης το Oruc Reis συνοδεύουν τα βοηθητικά του Ataman και CengizHan και ένας στολίσκος από περίπου 10 τουρκικά πολεμικά πλοία

Μετά την είσοδό του στην Κυπριακή ΑΟΖ και με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει την ίδια πορεία – θα χρειαστεί άλλα 30 μίλια για να φτάσει στο όριο της περιοχής που έχουν δεσμεύσει οι Τούρκοι με την παράνομη NAVTEX καθώς κινείται με ταχύτητα 5 κόμβων.

«Αν θα βγουν από την περιοχή ερευνών ή αν φτάνοντας στο ανατολικό όριο της περιοχής που έχουν δηλώσει ότι θα κινηθούν θα αναστρέψουν και πάλι συνεχίζοντας τον πλου κινούμενοι στις συντεταγμένες που έχουν δηλώσει θα το γνωρίζουμε αργότερα» έλεγε το πρωί της Τεταρτης στο protothema.gr κυβερνητική πηγή.

Δεν διενεργεί σεισμικές έρευνες

Στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχει η βεβαιότητα ότι το Oruc Reis δεν έχει τη δυνατότητα να διεξάγει σεισμικές έρευνες. Αν και σε μια από τις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Τούρκοι και απεικονίζεται το Oruc Reis να συνοδεύεται από πέντε πολεμικά πλοία σε σχηματισμό φαίνεται ένα καλώδιο να βρίσκεται στη θάλασσα, αρμόδιοι παράγοντες στην Αθήνα επιχειρηματολογούν ότι η εγγύτητα με τα άλλα τουρκικά πολεμικά πλοία σε συνδυασμό με τον θόρυβο που δημιουργείται από την ταυτόχρονη λειτουργία των κύριων μηχανών από τόσες ναυτικές μονάδες δεν επιτρέπει στο τουρκικό ερευνητικό να πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες.

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός μίλησε για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πράττει σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα και δεν φοβάται τον διάλογο.

Δεν φοβόμαστε τον διάλογο, ακόμη και τον πιο δύσκολο, γιατί έχουμε πίστη στο δίκαιο των θέσεών μας. Όμως διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου.

Η αντίδραση της Τουρκίας στην καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο δείχνει, δυστυχώς, ότι δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τις Ευρωπαϊκές αρχές του 21ου αιώνα. Και ότι παραμένει προσκολλημένη στη λογική του εξαναγκασμού και των εκφοβισμών. Λογική που ανήκει σε άλλες εποχές.